آربیتراژ چیست؟ آموزش انواع استراتژی Arbitrage در ارز دیجیتال (ریدایرکت شد)


آربیتراژ نوعی استراتژی معامله در بازارهای مالی مانند طلا و فارکس است. اما انواع و مفهوم اربیتراژ در بیت کوین و ارز دیجیتال به زبان ساده چیست؟

در کنار سایر روش‌های مختلف برای ترید و خرید و فروش ارز دیجیتال مانند بیت کوین و اتریوم و سایر رمز ارزها که عمدتا بر مبنای تحلیل تکنیکال و یا تحلیل فاندامنتال است، روشی به نام آربیتراژ وجود دارد که دارای ساز و کار و استراتژی‌های متفاوتی است. در این مقاله با آربیتراژ، یکی از کم ریسک‌ترین انواع معامله پرداخته و با روش‌های مختلف این استراتژی برای استفاده در بازار ارزهای دیجیتال آشنا خواهیم شد. در انتها نیز به ذکر خطرات احتمالی موجود در استراتژی Arbitrage می‌پردازیم.

برای دسترسی راحت‌تر به محتوای این مقاله می‌توانید از فهرست زیر استفاده نمائید:

مقدمه

معامله گری Arbitrage یک استراتژی ترید نسبتاً کم خطر است که از اختلاف قیمت در بازارها بهره می‌برد. بیشتر اوقات، منظور از این نوع معامله، خرید و فروش دارایی مشابه (مانند بیت کوین) در صرافی‌های مختلف است. از آنجایی که قیمت بیت کوین در تئوری باید در در صرافی‌ها برابر باشد، هرگونه اختلاف قیمت بین آن‌ها فرصت آربیتراژ است. اربیتراژ یک استراتژی بسیار رایج در دنیای معامله گری شناخته می‌شود، اما بیشتر ابزاری برای موسسات مالی بزرگ به حساب می‌آید. با دموکراتیزه شدن بازارهای مالی به لطف ارزهای رمزپایه، این امکان وجود دارد که شرایطی برای سوداگران ارزهای دیجیتال نیز فراهم شود تا از این فرصت‌ها استفاده کنند.

اگر بتوانید ترید سودآور خود را تضمین کنید چه می‌کنید؟ هرکسی که بتواند چنین فرصتی داشته باشد که با هر ترید به سرعت کسب سود کند، تا زمانی که دیگر قادر به استفاده از آن نباشد، از آن بهره برداری می‌کند. در حالی که چیزی به عنوان سود تضمینی در ترید وجود ندارد، معاملات آربیتراژ نزدیک‌ترین نوع آن به سود تضمینی هستند. تریدرها به سختی رقابت می‌کنند تا فرصت ورود به این نوع معاملات را بدست آورند. دقیقاً به همین دلیل، سود در معاملات Arbitrage بسیار ناچیز بوده و بستگی زیادی به سرعت و حجم هر معامله دارد. به همین دلیل، بیشتر معاملات اربیتراژ به‌وسیله الگوریتم‌های توسعه‌یافته توسط شرکت‌های ترید فرکانس بالا یا High-Frequency Trading) HFT) انجام می‌شود.

معامله گری آربیتراژ چیست؟

آربیتراژ یک استراتژی معاملاتی بوده که هدف آن ایجاد سود با خرید دارایی در بازار و فروش بلافاصله آن در بازار دیگر است. این امر معمولاً بین دارایی‌های یکسانی انجام می‌شود که در مبادلات مختلف معامله می‌گردند. تفاوت قیمت بین این دارایی‌ها باید از نظر تئوری صفر باشد، زیرا آن‌ها به معنای واقعی کلمه یک دارایی هستند، اما بسیاری اوقات دارایی‌ها از این قائده منطقی تبعیت نمی‌کنند.

چالشی که یک معامله‌گر استراتژی آربیتراژ یا اصطلاحا آربیتراژر دارد، نه تنها یافتن این تفاوت قیمت‌ها، بلکه توانایی ترید سریع آن‌ها است. از آنجایی که سایر معامله‌گران Arbitrage نیز احتمالاً این تفاوت قیمت (اسپرد) را خواهند دید، پنجره سودآوری معمولاً خیلی سریع بسته می‌شود. علاوه بر این، از آنجایی که معاملات اربیتراژ معمولاً کم خطر هستند، بازده آن به‌طور کلی کم است. این بدان معناست که معامله‌گران آربیتراژ نه تنها باید سریع اقدام کنند، بلکه برای سود مناسب به سرمایه زیادی نیاز دارند.

شاید از خود بپرسید که معامله‌گران ارزهای دیجیتال چه نوع معاملات آربیتراژی را می‌توانند انجام دهند. در ادامه به انواع موقعیت‌هایی که می‌توانیم از آن برای Arbitrage استفاده کنیم، می‌پردازیم.

انواع استراتژی آربیتراژ در بیت کوین و ارز دیجیتال

انواع بسیار زیادی استراتژی برای اربیتراژ در بازارهای مختلف سراسر جهان وجود دارد. اما زمانی که صحبت از آربیتراژ در بازارهای ارزهای رمزنگاری شده و دیجیتال به میان می‌آید، چند نوع خاص وجود دارد که معمولا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آربیتراژ

آربیتراژ صرافی‌ها

متداول ترین نوع معاملات Arbitrage، آربیتراژ بین صرافی‌ها است. اربیتراژ صرافی به این روش انجام می‌شود که معامله گر، یک رمز ارز را در یک صرافی ارز دیجیتال خریداری کرده و در صرافی دیگر می‌فروشد.

قیمت رمز ارزها می‌تواند به سرعت تغییر کند. اگر نگاهی به دفتر سفارشات یک دارایی در صرافی‌های مختلف بیندازید، متوجه خواهید شد که قیمت‌ها تقریباً هرگز دقیقاً در یک زمان واحد در دو صرافی، یکسان نیستند. اینجا جایی است که معامله‌گران آربیتراژ وارد می‌شوند. آن‌ها سعی می‌کنند از این اختلافات کوچک برای سودآوری استفاده کنند. این به نوبه خود باعث کارآیی بازار اصلی می‌شود، زیرا قیمت در یک مکان نسبتاً محدود باقی می‌ماند و خریداران و فروشندگان در هر بازاری یک دارایی مشخص را با قیمت نسبتا واحدی مبادله می‌کنند. از این لحاظ، ناکارآمدی بازار می‌تواند به معنای فرصت باشد.

اجازه دهید با یک مثال به توضیح بیشتر این روش بپردازیم. تصور کنید قیمت بیت کوین در دو صرافی متفاوت است. اگر معامله‌گر آربیتراژ متوجه این موضوع شود، او بیت کوین را در یک صرافی با قیمت پایین‌تر خریداری کرده و آن را در صرافی دیگر با قیمت بالاتر، می‌فروشد. سرعت معاملات و اجرای آن بسیار مهم است. البته به این مسئله هم توجه داشته باشید که بیت کوین دارای یک بازار نسبتاً کارآمد بوده و فرصت‌های ترید Arbitrage بسیار کمی می‌دهد.

آربیتراژ فاندینگ ریت

نوع رایج دیگر اربیتراژ برای تردیدرهای بازارهای مشتقه ارز دیجیتال، آربیتراژ فاندینگ ریت (Funding Rate) است. این نوع Arbitrage به این صورت بوده که یک معامله گر، ارز رمزنگاری شده را خریداری کرده، و با یک قرارداد آتی (Futures Contract) در همان ارز که فاندینگ ریت آن کمتر از هزینه خرید ارز مورد نظر است، حرکت قیمتی خود را پوشش می‌دهد. هزینه، در این حالت، به معنای هرگونه کارمزدی است که در این پوزیشن ممکن است متحمل شوید.

اجازه دهید ابتدا متوجه شویم مثبت یا منفی بودن فاندینگ ریت چگونه اتفاق می‌افتد و سپس با یک مثال به توضیح نحوه عملکرد این روش بپردازیم. فاندینگ ریت مثبت زمانی رخ می‌دهد که به دلیل اینکه مقدار قراردادهای لانگ بیشتر از قراردادهای شورت است، قیمت یک ارز به عنوان مثال اتریوم، در بازار آتی بیشتر از قیمت آن در بازار اسپات است. در این حالت کارمزد از پوزیشن‌‌های لانگ دریافت و به پوزیشن‌های شورت پرداخت می‌شود و مشخص است که برعکس این اتفاق در فاندینگ ریت منفی اتفاق می‌افتد.

حال با یک مثال به توضیح بیشتر می‌پردازیم. تصور کنید فاندینگ ریت کوین شبکه اتریوم منفی شود. در این زمان تعدادی کوین شبکه اتریوم (رمز ارز اتر) خریداری می‌کنید. اکنون ممکن است در اثر بالا رفتن قیمت سود مناسبی کسب کنید، اما قیمت Ethereum نوسان زیادی خواهد داشت. بنابراین شما تصمیم می‌گیرید با شورت کردن با همان ارزش سرمایه‌گذاری رمز ارز اتر خریداری شده، از نوسان اتریوم در جهت بالا یا پایین در امان بمانید. در این حالت فرضا اگر 2 درصد کارمزد به عنوان فاندینگ ریت به شما تعلق بگیرد، با کمترین ریسک شما یک فرصت آربیتراژ سودآور خواهید داشت.

بیشتر بخوانید: معاملات آتی یا ترید بیت کوین در معاملات اسپات؟ کدام یک بهتر است؟

آربیتراژ مثلثی

نوع بسیار رایج دیگر معاملات اربیتراژ در دنیای ارزهای دیجیتال، آربیتراژ مثلثی است. این نوع Arbitrage هنگامی است که یک معامله‌گر اختلاف قیمت بین سه رمز ارز مختلف را مشاهده کرده و آن‌ها را در یک نوع حلقه با یکدیگر مبادله می‌کند.

ایده پشت آربیتراژ مثلثی ناشی از سعی برای استفاده از اختلاف قیمت میان ارزها است. به عنوان مثال، شما می‌توانید بیت کوین را با رمز ارز بایننس کوین (BNB) خود خریداری کنید، سپس رمز ارز اتر را با بیت کوین خود بخرید و در آخر BNB را با اتر خریداری کنید. اگر مقدار نسبی بین اتریوم و بیت کوین با ارزشی که هر یک از آن‌ها با بایننس کوین دارند مطابقت نداشته باشد، فرصت Arbitrage وجود دارد.

اربیتراژ

ریسک‌های Arbitrage

در حالی که ترید به روش آربیتراژ نسبتا کم خطر در نظر گرفته می‌شود، اما به این معنی نیست که ریسک آن‌ صفر است. بدون ریسک، سودی وجود نخواهد داشت و اربیتراژ نیز از این قاعده مستثنی نیست.

بزرگترین ریسک مرتبط با ترید به روش Arbitrage، خطر اجرا است. این اتفاق زمانی می‌افتد که اختلاف بین قیمت‌ها قبل از اینکه ترید کاملا انجام شود از بین برود، در نتیجه بازدهی صفر یا منفی خواهد بود. این امر می‌تواند به دلیل عرضه زیاد یک دارایی، اجرای کند آربیتراژ، هزینه‌های غیرمعمول و زیاد معامله از جمله کارمزدهای بالا، افزایش ناگهانی نوسانات و غیره باشد.

خطر عمده دیگر هنگام انجام معاملات آربیتراژ، خطر نقدینگی است. این اتفاق زمانی می‌افتد که لیکوئیدیتی کافی برای ورود و خروج شما به بازارهایی که در آن‌ها به معامله‌گری می‌پردازید جهت تکمیل Arbitrage شما وجود نداشته باشد. در بازارهای دارای لوریج (Leverage)، در صورتی که قیمت بر خلاف پوزیشن شما حرکت کند، امکان کال مارجین (Call Margin) یا از دست رفتن تمام سرمایه‌ای که در آن پوزیشن گذاشته‌اید، وجود دارد. طبق معمول، داشتن مدیریت مناسب ریسک بسیار مهم است.

سخن پایانی

امکان استفاده از ترید به روش آربیتراژ فرصتی عالی برای معامله‌گران ارزهای دیجیتال است. با داشتن سرعت و سرمایه مناسب برای شرکت در این نوع استراتژی‌، می‌توانید در کمترین زمان، معاملات کم‌خطر و سودآوری را انجام دهید.

از خطرات مرتبط با معاملات اربیتراژ نباید غافل شد. شاید تصور کنید که معاملات Arbitrage ممکن است به معنای “سود بدون ریسک” یا “سود تضمین شده” باشند، اما واقعیت این است که مخاطراتی در پس این نوع ترید نیز وجود دارد که باید به آن‌ها توجه داشته باشید.

منبع: Academy.Binance



ثبت نظر
نظرات کاربران (2 نظر)
احسان

فرض کنید مقداری ارز از یک صرافی خریدار و تصمیم دارییم که به صرافی دیگه باقیمت بالاتر بفروشیم.سوال اینجاست که ایا در همه صرافی ها باید حساب داشت؟ -حداقل مبلغ جهت ترید چقدر کفایت میکند تا هم کار مزد را و هم سود را پوشش دهد؟ -بطور کلی مراحل ترید کردن به روش اربیت..و ادرس ترید را بفرمایید ممنون میشم.

0 پاسخ دهید
13:59:33 1400/12/15
حلیه آقامیری

1. بله باید قطعا در صرافی ها حساب داشته باشین. اگر صرافی های ایرانی رو انتخاب کنین که احتمالا به تکمیل مراحل احراز هویت هم نیاز دارین. 2. حداقل مبلغ ترید هم در هر صرافی (ایرانی) متفاوته. تو بعضی ها کف 300 هزار و تو بعضی ها 500 هزار تومنه

0 پاسخ دهید
13:59:33 1400/12/15