رمزنگاری در بیت کوین ؛ قسمت 9 آموزش صفر تا صد Bitcoin


رمزنگاری در بلاک چین ارز دیجیتال بیت کوین چگونه است؟ در این قسمت از آموزش صفر تا صد، مفاهیم کریپتوگرافی ، آدرس و کلید خصوصی و عمومی Bitcoin ارائه شده است.

پیش از شروع این قسمت، ذکر یک نکته ضروری است. اگر تاکنون درباره مفاهیم مرتبط با رمزنگاری در ارز بیت کوین مطالعه نداشته‌اید، محتوای این درس شاید در ابتدا برای شما نامفهموم باشد. اما نگران نباشید. این قسمت فقط یک مقدمه کلی است و از قسمت‌های بعدی به طور دقیق مفاهیم ارائه شده در این قسمت را شرح خواهیم داد.

رمزنگاری در بیت کوین چیست؟

شاید تاکنون شنیده باشید که بیت کوین بر مبنای شاخه‌ای از علم ریاضیات به نام رمزنگاری – Cryptography است. کریپتوگرافی یک واژه با ریشه یونانی و به معنای “نوشته پنهانی” است. علم رمزنگاری به طور کلی به دو دسته تقسیم می‌شود: اثبات دانستن یک راز بدون افشای آن (امضای دیجیتال – Digital Signature) و اثبات اعتبار داده‌ها (اثر انگشت دیجیتال – Digital Fingerprint). ارز دیجیتال بیت کوین به طور گسترده‌ای از روش‌های رمزنگاری استفاده می‌کند.

رمزنگاری در بیت کوین

مالکیت بیت کوین بر مبنای کلید‌های دیجیتال، آدرس‌های بیت کوین و امضاهای دیجیتال است. کلیدهای دیجیتال توسط کاربر ساخته می‌شود و در شبکه نگهداری نمی‌شود، بلکه درون یک فایل یا دیتابیس ساده به نام کیف پول ذخیره می‌گردد. کلیدهای دیجیتال یک کاربر کاملا مستقل از شبکه و پروتکل بیت کوین هستند و بدون اتصال به اینترنت و یا بلاک چین بیت کوین، توسط والت‌ها ساخته و مدیریت می‌شوند.

بسیاری از تراکنش‌های بیت کوین نیازمند یک امضای دیجیتال معتبر هستند تا درون بلاک چین قرار بگیرند. این امضاها توسط کلیدهای پنهانی تولید می‌شوند. بنابراین کسی که این کلیدها را در اختیار داشته باشد، کنترل کاملی بر بیت کوین‌ مرتبط با آن دارد.

انواع کلیدها در رمزنگاری بیت کوین

کلیدها به دو دسته تقسیم می‌شوند: کلید خصوصی – Private Key و کلید عمومی – Public Key. همانطور که از اسمشان پیداست، کلید خصوصی یک رشته حروف خصوصی است و فقط کاربر باید به آن دسترسی باشد. در سمت مقابل، کلید عمومی یک رشته حروف عمومی است که هرکس می‌تواند به آن دسترسی داشته باشد و الزامی به نگهداری و پنهان کردن آن نیست. هر کس که صاحب یک کلید خصوصی باشد، کنترل بیت کوین‌های مرتبط با آن کلید خصوصی و والت را نیز در اختیار دارد. پس باید در نگهداری کلید خصوصی بسیار مراقب بود.

کلید عمومی همانند شماره کارت بانکی و کلید خصوصی همانند رمز کارت است. البته دقت داشته باشید که ساختار کلیدها دقیقا مانند کارت بانکی نیست و این صرفا مثالی برای درک بهتر در حفظ و نگهداری کلید خصوصی و تفاوت آن با کلید عمومی است. هر کلید خصوصی قادر به تولید یک کلید عمومی منحصر به فرد است که این دو کلید با هم از طریق رمزنگاری متصل‌اند.  دقت داشته باشید که با داشتن یک کلید خصوصی می‌توان کلید عمومی متصل به آن را تولید کرد، اما عکس این عمل امکان‌پذیر نیست. به عبارتی، شما نمی‌توانید با داشتن یک کلید عمومی و با استفاده از مهندسی معکوس، به کلید خصوصی متصل به آن برسید.

هر کاربر می‌تواند هزاران کلید خصوصی را برای خود ایجاد کند، بی آنکه به شبکه بیت کوین متصل شود. در پروتکل بیت کوین، کلید خصوصی یک عدد تصادفی 256 بیتی است. به عبارتی، هر کلید خصوصی در واقع از 256 صفر و یک متوالی تشکیل شده که البته معمولا به صورت هگزادسیمال (16 کاراکتری) نشان داده می‌شود. برای داشتن یک کلید خصوصی، کافی است که روی کاغذ 256 صفر و یک را به صورت تصادفی کنار هم قرار دهید. در این حالت شما صاحب یک کلید خصوصی برای بلاک چین بیت کوین می‌شوید، بی آنکه به شبکه این ارز متصل شوید.

شاید اکنون این مسئله ذهن شما را درگیر کرده باشد که آیا ممکن است دو نفر به طور همزمان کلید خصوصی یکسانی داشته باشند؟ این اتفاق ممکن است، اما احتمال آن بسیار بسیار پایین است. در واقع احتمال رخ دادن چنین اتفاقی، معادل احتمال انتخاب دو بار پشت سر هم یک اتم در میان کل اتم‌های هستی است!

در یک تراکنش، مقدار ارسالی با کلید عمومی فرد دریافت کننده رمزنگاری می‌شود. از آنجا که فقط فرد دریافت کننده صاحب کلید خصوصی متصل به کلید عمومی مورد استفاده در یک تراکنش است، فقط او می‌تواند از خروجی – Output آن تراکنش استفاده کند. اگر با ساختار تراکنش‌ها در شبکه بیت کوین آشنایی ندارید، توصیه می‌کنیم که قسمت‌های ششم و هفتم مجموعه آموزشی صفر تا صد بیت کوین را مطالعه نمایید.

آدرس ها در رمز نگاری بیت کوین

آدرس‌ها نیز بخش دیگری از مباحث مرتبط با والت‌های بیت کوین هستند. آدرس بیت کوین در واقع رشته‌ای از اعداد و حروف است که می‌توانید آن را با بقیه به اشتراک بگذارید تا به آن بیت کوین بفرستند. آدرس‌ها از کلیدهای عمومی با استفاده از توابع هش یک‌طرفه به دست می‌آیند؛ به عبارتی امکان ایجاد کلیدهای عمومی از طریق داشتن آدرس‌ها وجود ندارد.

در قسمت‌های بعدی، به طور مفصل به بررسی هر کدام از مفاهیم ارائه شده در این قسمت خواهیم پرداخت.


برچسب ها:

ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)