چرا نرخ تسلط بیت کوین معیار خوبی برای پیش بینی قیمت نیست؟


نرخ تسلط بیت کوین معیاری است که از آن برای پیش بینی روند قیمت BTC و آلت کوین‌ها استفاده می‌شود. اما شاخص Bitcoin Dominance چقدر قابل اطمینان است؟

نرخ تسلط بیت کوین همیشه یکی از اطلاعات اولیه نمایش داده شده در وب‌سایت‌های رتبه‌بندی ارزهای دیجیتال نظیر کوین360 (Coin360) و کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) بوده است. البته با اینکه شاخص Bitcoin Dominance یک معیار تحکیمی و واضح بنظر می‌رسد، اما بر اساس فرضیه‌های مطرح شده، سهم بازار در طول زمان منطقی بودن خود را از دست می‌دهد. یکی از نکات این فرضیه، رشد شدید صنعت استیبل کوین‌هاست. با وجود انفجار ارزش بازار تتر (USDT) و USD کوین (USDC) در سال گذشته، آیا باید این ارزهای دیجیتال را نیز در رتبه‌بندی یکسان نرخ تسلط لحاظ کرد یا خیر؟

پاسخ هر چه که باشد، سرمایه گذاران حوزه رمز ارزها که مشغول به خرید و فروش ارز دیجیتال هستند، باید بدانند که توجه صرف روی شاخص تسلط بیت کوین جهت تصمیم‌گیری برای تغییر پوزیشن خود به آلت کوین‌ها، اثربخشی کمتری دارد.

مسئله شناوری آزاد در نرخ تسلط بیت کوین

سادگی، یکی از اولین دلایل محبوبیت معیار ارزش بازار (Market Capitalization) است. حتی سرمایه گذاران جدید این حوزه نیز می‌دانند که با ضرب آخرین قیمت معامله شده در تعداد سکه‌های یک ارز دیجیتال، می‌توان ارزش کل بازار یک رمز ارز را تعیین کرد. همین منطق برای سهام، صندوق‌های سرمایه گذاری مشترک (mutual fund)، صندوق قابل معامله در بورس (ETF) و بسیاری دیگر از دارایی‌های قابل معامله نیز کاربر دارد.

اما مشکل زمانی بروز پیدا می‌کند که مقدار معامله شده به طور معمول، در مقایسه با سرمایه فوق‌العاده زیاد بازار یک دارایی بسیار کمتر باشد. بسیاری از شاخص‌های مربوط به بازار سهام، بر اساس مفهوم شناوری آزاد (Free Float) پایه‌گذاری شده‌اند. این تعدیل، برای جلوگیری از ایجاد تحریف توسط ارزش بازار تورمی صورت گرفته و سهم‌هایی که اجازه حرکت آزادانه ندارند را از محاسبات حذف می‌کند. این سهم‌ها یا سکه‌ها که قادر به حرکت آزادانه نیستند، عموما نتیجه‌ی موافقت سهامداران یا دوره‌های قفل شدن سهم (lock-up periods به زمان مشخص شده‌ای اطلاق می‌شود که پس از IPO سهامداران قادر به فروش سهام خود نخواهد بود) هستند. چنین چیزی در نرخ تسلط بیت کوین وجود ندارد.

در بازارهای سنتی، شناوری آزاد در شاخص‌های S&P 500، نزدک 100 (Naszaq-100) کک 40 (CAC 40)، دکس (DAX)، شاخص هنگ سنگ (HSI) و شاخص ۱۰۰ بورس اوراق بهادار فایننشیال تایمز (FTSE-100) استفاده می‌شد. بنابراین، ارزش بازار هر شرکت، از طریق درصد سهم‌هایی که به صورت آزاد برای معامله در دسترس هستند تعدیل می‌شود.

کمبود شفافیت در بازار ارزهای دیجیتال

با اینکه اطلاعات مربوط به در دسترس بودن سهام عمومی بخاطر بایگانی‌های کمیسیون بورس اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) مشخص است، اما چنین قانونی برای بازار ارزهای دیجیتال وجود ندارد. یک کاربر فقط می‌تواند تعداد بیت کوین‌های ارسال شده به آدرس‌های اولیه را تائید کند. این کوین‌ها غیر قابل خرج شدن هستند، اما این مسئله برای تمامی رمز ارزها مطرح نیست. همانطور که چندی پیش کوین تلگراف گزارش داده بود، دارایی‌های بیت کوین صندوق‌های سرمایه گذاری گری‌اسکیل (Greyscale) به نام GBTC نیز در مرحله قفل شدن قرار دارند. GBTC و دیگر صندوق‌ها در حال حاضر برنامه‌های بازخرید نداشته، به این معنا که هیچ راهی برای دسترسی به دارایی‌های BTC در این صندوق‌ها وجود ندارد.

جدای از این موارد مشخص، افراد فقط قادر به تعیین تعداد بیت کوین‌های از دست رفته در طول سال‌ها هستند. مطالعات نشان می‌دهند که 4 میلیون BTC از جمله آن یک میلیونی که متعلق به استخراج ساتوشی است، برای همیشه در شبکه گم شده‌اند. مسئله شناوری آزاد در ارزهای فورک شده حتی بیشتر هم خودش را نشان می‌دهد. مثلا، یک سوم عرضه در گردش بیت کوین کش (BCH) تا کنون دست نخورده باقی مانده است.

تاریخ عرضه و دوبار شمارش مشکل‌ساز هستند

ممکن است افراد استدلال کنند که در رابطه با BTC و ارزهای فورک شده آن، تغییر زیادی در تعداد ارزهای دیجیتال دست نخورده و از دست رفته ایجاد نشده، بنابراین این امر نباید تاثیر زیادی روی داده‌های نرخ تسلط بیت کوین داشته باشد. با اینکه این استدلال تا حدودی درست است، اما تورم متناسب با این کوین‌ها را در نظر نمی‌گیرد. به استناد داده‌های شرکت مساری (Messari)، فقط در سال 2020، 20 درصد ریپل (XRP) بیشتر در گردش وجود خواهد داشت. چنین افزایشی منجر به رشد 40 درصدی کامپاند، 17.4 درصدی استلار، 15.6 درصدی زی کش، 13.8 درصدی پولکادات و 10 درصدی کازموس (ATOM) خواهد شد.

ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که افزایش عرضه یک ارز دیجیتال، لزوما منجر به افزایش ارزش بازار آن نخواهد شد. این اثر، به تغییر قیمت واحدی هر ارز بستگی دارد. از این رو، این فشار تورمی تاثیر بیشتری روی آلت کوین‌ها داشته و فشار منفی را روی نرخ تسلط بیت کوین اعمال خواهد کرد. برای هر توکن دای (DAI) صادر شده، سبدی از ارزهای دیجیتال پشتیبان آن وجود دارد. همین روند برای توکن رپد بی تی سی (WBTC)، که یک توکن ERC20 است نیز صدق کرده و این رمز ارز، به نسبت یک به یک پشتیبانی بیت کوین را بهمراه دارد. این‌ها همگی نمونه‌های کوچکی از دوبار شمارش (Double Counting) هستند که باعث ایجاد تورم در ارزش بازار ارزهای مجازی خواهند شد.

عملکرد گذشته تضمین کننده نتایج آینده نیست

با توجه به بازار صعودی سال 2017، رشد 1،318 درصدی Bitcoin غیرقابل تصور بنظر می‌رسد. اما حقیقت امر این است که عملکرد این رمز ارز به نسبت رشد 36،018 درصدی ریپل، 29،842 درصدی نم، 16،809 درصدی آردور (ARDR) و 14،441 درصدی استلار، حتی در میان 10 ارز دیجیتال برتر بازار قرار نداشته است. صعود 1،318 درصدی اولیه بیت کوین این افسانه را ایجاد کرده که در طول جهش قیمت در بازار، حتما نرخ تسلط باید کاهش یابد. اصطلاح آلت سیزن یا فصل آلت کوین (Alt Season) هم برای متصور کردن جهشی که با کاهش نرخ Bitcoin Dominance همراه است، ساخته شد.

بیشتر بخوانید: 10 ارز دیجیتال برتر نسبت به بیت کوین در فصل آلت کوین ها

قیمت و تسلط بیت کوین
قیمت بیت کوین (آبی) و نرخ تسلط بیت کوین (قرمز) در سال 2018

در تصویر بالا به سقوط Bitcoin Dominance از نرخ 95 درصد به 37 درصد در اوایل سال 2018 دقت کنید. در آن زمان، هر ماه یک عرضه اولیه سکه (ICO) جدید داشتیم و ارزش برخی از آن‌ها به بالای 5 میلیارد دلار می‌رسید. از این رو، علیرغم افزایش قیمت BTC، این سکه‌های جدید باعث تورمی شدن ارزش بازار آلت کوین‌ها شدند.

فاز انباشت متعاقب و روند عینا بالعکس آن تا دو سال بعد و اواسط سال 2019 در تصویر زیر قابل مشاهده است. با افزایش قیمت BTC، نرخ تسلط بیت کوین نیز رو به افزایش بود و پس از ناکامی این ارز دیجیتال در شکست سطح 12،000 دلاری، این شاخص رفته رفته مسطح و تعدیل شد.

قیمت بیت کوین (آبی) و نرخ تسلط بیت کوین (قرمز) در سال 2020
قیمت بیت کوین (آبی) و شاخص دامیننس بیت کوین (قرمز) در سال 2020

تعدیل نرخ تسلط بیت کوین به تناسب سطوح فعلی

با وجود رشد قیمت بیت کوین از 7،100 دلار به سطح فعلی 10،200 دلاری، شاخص Bitcoin Dominance در طول سال 2020 از 70 درصد به 60 درصد ریزش کرده است. همانطور که پیشتر گفتیم، فاکتورهای بی‌شماری روی این اندیکاتور اثرگذار هستند. برخی از تحلیلگران و سرمایه‌گذاران، ظهور توکن‌های دیفای (DeFi) را عامل اصلی پشت پرده تغییر نرخ تسلط بیت کوین می‌دانند.

صدور استیبل کوین‌ها نیز شدیدا افزایش یافته و در سال 2020 به 17 میلیارد دلار رسیده است. جدای از منطق پشت افت شاخص دامیننس بیت کوین، نسبت دادن ارتباط مستقیم بین این اندیکاتور و روند نزولی و صعودی بازار کار درستی نیست. نکته حائز اهمیت این است که نرخ تسلط 60 درصدی فعلی را نمی‌توان کاملا با سال‌های گذشته مقایسه کرد.

منبع: Cointelegraph



ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)