تراکنش در شبکه بیت کوین ؛ قسمت 6 آموزش صفر تا صد Bitcoin


تراکنش در شبکه بیت کوین – Bitcoin چگونه است؟ در این قسمت از آموزش صفر تا صد، ساختار تراکنش ها و انواع آن، ورودی و خروجی و زنجیره Transaction ارائه شده است.

به زبان ساده، یک تراکنش در شبکه بیت کوین بیانگر انتقال مقداری BTC از فرد فرستنده به فرد گیرنده است که توسط فرد فرستنده به شبکه Bitcoin صادر می‌شود. فرد گیرنده پس از دریافت می‌تواند با ایجاد تراکنش‌های جدیدی، بیت کوین دریافت شده را خرج کند و یا برای فرد دیگری ارسال کند.

ورودی و خروجی تراکنش ها در شبکه بیت کوین

در شبکه بیت کوین، هر تراکنش شامل یک یا چند ورودی – Input و یک یا چند خروجی – Output است. این مقادیر در تراکنش‌های بیت کوین ثبت می‌شوند. تراکنش ها در شبکه بیت کوین به هم متصل هستند و خروجی – Output تراکنشی که دریافت کرده‌اید، ورودی –  Input تراکنش جدیدی خواهد بود به که شبکه ارسال خواهید کرد. برای درک بهتر این موضوع، به مثال زیر توجه کنید:

فرض کنید که دوست شما مقدار 1 بیت کوین را به آدرس والت شما ارسال کرده است. تراکنشی که دوست شما به شبکه ارسال کرده، دارای یک خروجی یا Output است و آن خروجی به این معناست که شما از دوستتان 1 بیت کوین دریافت کرده‌اید. حالا فرض کنید می‌خواهید 0.5 بیت کوین برای آدرس برادرتان بفرستید. برای ایجاد تراکنش، نیاز است که به نحوی اثبات کنید که اکنون دارای حداقل 0.5 بیت کوین هستید. بدین منظور، از خروجی تراکنش قبلی که 1 بیت کوین دریافت کرده‌اید، به عنوان ورودی تراکنش جدید استفاده می‌کنید. لذا ورودی تراکنش جدید، خروجی تراکنش قبلی است. خروجی تراکنش جدید دارای دو بند است و بیان‌گر دریافت 0.5 بیت کوین توسط برادرتان و باقی ماندن 0.5 بیت کوین در حساب شما است.

در مثال بالا متوجه شدید که مجموع مقدار بیت کوین در سمت Input برابر با سمت Output است. مثلا در تراکنش دوم، مقدار ورودی 1 بیت کوین بود و خروجی شامل 0.5 بیت کوین برای برادرتان و باقی ماندن 0.5 بیت کوین برای شما بود. اما در واقعیت، این دو مقدار با هم اختلاف اندکی دارند و مجموع خروجی، اندکی کمتر از مقدار ورودی است. این اختلاف برابر با کارمزد تراکنش – Transaction Fee است. در کاوش‌گرهای ‌شبکه بیت کوین مانند Blockchain.com، ساختار هر تراکنش به خوبی قابل مشاهده است.

در تصویر پایین، شماتیکی از یک تراکنش در شبکه بیت کوین را مشاهده می‌کنید:

ساختار یک تراکنش در شبکه بیت کوین

زنجیره تراکنش ها در شبکه بیت کوین

از قسمت قبلی به یاد دارید که آلیس برای خرید یک فنجان قهوه از کافه باب، از بیت کوین استفاده کرد. برای انجام این کار، آلیس یک تراکنش به شبکه صادر کرده که دارای ورودی و خروجی‌های مشخصی است. همانطور که قبلا گفته شد، آلیس مقدار 0.1 بیت کوین را از دوستش به عنوان هدیه دریافت کرده بود. خروجی این تراکنش یعنی دریافت 0.1 بیت کوین توسط آلیس، به عنوان ورودی تراکنش جدید برای خرید یک فنجان قهوه از کافه باب استفاده می‌شود. خروجی‌های تراکنش جدید نیز شامل ارسال هزینه یک فنجان قهوه یعنی 0.015 BTC به آدرس باب، بازگشت 0.0845 BTC به آدرس آلیس و 0.005 BTC به عنوان کارمزد است. بنابراین تراکنش‌ها همانند زنجیر به هم متصل هستند. در تصویر زیر، شماتیکی از تراکنش آلیس به همراه تراکنش قبل و بعد از آن را مشاهده می‌کنید:

زنجیره تراکنش ها در شبکه بیت کوین
نحوه ارتباط تراکنش‌ها در شبکه بیت کوین

ذکر این نکته ضروری است که خروجی تراکنش‌ها رمزنگاری شده‌اند و فقط توسط کلید فرد دریافت کننده قابل باز شدن هستند. بنابراین آلیس می‌تواند با باز کردن خروجی تراکنش های دریافتی خود، به شبکه بیت کوین اثبات کند که مالک مقدار بیت کوین دریافتی در آن تراکنش است و آن را به عنوان ورودی تراکنش جدید استفاده کند. در فصول بعد، به تفصیل به بررسی رمزنگاری، کلیدها و جزئیات تراکنش پرداخته خواهد شد.

خروجی بازگشتی یا Change

اکثر تراکنش‌های بیت کوین دارای یک خروجی بازگشتی به آدرس فرستنده هستند که این خروجی اصطلاحا Change نام دارد. فرض کنید شما قصد خرید یک لیوان به قیمت 7 هزار تومان دارید. اگر به فروشنده یک اسکناس 10 هزار تومانی بدهید، وی 3 هزار تومان به شما باز می‌گرداند. دقیقا در شبکه بیت کوین نیز اینگونه است. ممکن است شما طی یک تراکنش 0.5 بیت کوین دریافت کرده باشید. بنابراین شما فقط یک خروجی موجود دارید که مقدار آن 0.5 بیت کوین است. اکنون اگر بخواهید از این خروجی به عنوان ورودی برای انجام یک تراکنش 0.1 بیت کوینی استفاده کنید، شبکه باید طی آن خروجی جدید 0.4 BTC به شما باز گرداند. به این خروجی که مقدار باقی مانده به حساب خودتان باز می‌گردد، خروجی Change می‌گویند.

در مثال پرداخت هزینه یک فنجان قهوه توسط آلیس نیز، ما شاهد یک خروجی بازگشتی به مقدار 0.0845 بیت کوین به آدرس آلیس بودیم. در تصویر قبلی به خروجی‌های Change در ستون‌های Outputs To دقت کنید. مجددا یادآوری این نکته ضروری است که در هر تراکنش مجموع ورودی‌ها – Inputs با مجموع خروجی‌ها – Outputs دارای اختلاف جزئی هستند که این اختلاف، همان کارمزد – Fee تراکنش است.

باید دقت داشت که ممکن است به لحاظ امنیتی، کیف پول فرد ارسال کننده آدرس متفاوتی را برای دریافت خروجی Change استفاده کند و این آدرس با آدرس Input یکی نباشد.

کیف‌پول‌های مختلف استراتژی‌های مختلفی برای تعیین ورودی‌های یک تراکنش دارند. برخی از والت‌ها با کنار هم قراردادن چندین Output کوچک، ورودی تراکنش جدید را می‌سازند. برخی دیگر بزرگترین Output موجود را به عنوان Input تراکنش جدید انتخاب می‌کنند. در واقعیت نیز این چنین است، برخی افراد همواره بزرگترین اسکناس جیب خود را خرج می‌کنند و برخی دیگر سعی دارند که با سر جمع کردن خرده پول‌های جیب خود، هزینه را پرداخت کنند.

جمع بندی

یک تراکنش مقداری خروجی را به ورودی جدید تبدیل می‌کند و از این طریق، مالک مقدار بیت کوین مورد نظر عوض می‌شود. یک ورودی – Input، ارجاعی به خروجی – Output تراکنش قبلی است و نشان می‌دهد که مقدار مورد نظر از کجا آمده است. خروجی یک تراکنش – Output نیز مستقیما بیانگر مقدار تراکنش و آدرس مالک جدید این مقدار است که البته می‌تواند شامل یک خروجی بازگشتی – Change به کیف پول فرد فرستنده نیز باشد. خروجی تراکنش‌های قبلی به عنوان ورودی تراکنش‌های جدید استفاده می‌شوند و اینگونه است که زنجیره‌ای از تراکنش ها در شبکه بیت کوین ایجاد می‌شود که بیانگر تغییر مالکیت مقداری بیت کوین است.

انواع شکل‌های رایج تراکنش در شبکه بیت کوین

با توجه به آنچه که تاکنون گفته شد، تراکنش‌های شبکه بیت کوین را می‌توان به سه شکل کلی دسته بندی کرد. اولین و ساده‌ترین شکل تراکنش، دارای یک ورودی و یک خروجی است که البته یک خروجی بازگشتی – Change را نیز می‌تواند شامل شود:

انواع تراکنش بیت کوین

دومین نوع، گونه‌ای از تراکنش‌ها است که دارای چندین ورودی و یک خروجی است. کیف‌پول‌ها گاهی اوقات چنین تراکنش‌هایی را برای مرتب نمودن و تبدیل تعداد زیادی خروجی – Output کوچک به یک خروجی انجام می‌دهند:

سومین و آخرین شکل مرسوم تراکنش ها در شبکه بیت کوین، گونه‌ای از تراکنش است که یک ورودی و چندین خروجی را شامل می‌شود. به عبارتی این تراکنش‌ها دارای چندین گیرنده و یک فرستنده هستند. اینگونه تراکنش‌ها معمولا توسط نهادهای تجاری برای توزیع سرمایه و یا پرداخت دستمزد کارکنان انجام می‌شود:

نتیجه‌گیری

در این قسمت با ساختار تراکنش ها و انواع آن در شبکه بیت کوین آشنا شدیم. همچنین دیدیم که چگونه تراکنش های مختلف همانند زنجیر به هم متصل هستند. در قسمت بعدی مجموعه آموزشی صفر تا صد بیت کوین، نحوه ایجاد یک تراکنش در شبکه این ارز تشریح خواهد شد.


برچسب ها:

ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)