بروزرسانی جدید کاردانو در راه است؛ آیا قیمت ارز ADA باز هم افزایش می‌یابد؟


بروزرسانی جدید پلتفرم کاردانو در راه است و افزایش قیمت رمز ارز ADA این بلاک چین را در شرایطی قرار داده تا بتواند با اتریوم رقابت کند.

قیمت رمز ارز بنیاد کاردانو (Cardano Foundation) یا همان ADA در دوازدهم فوریه (۲۴ بهمن) به بالاترین حد ثبت شده‌اش (0.97 دلار) رسید. این در حالیست که در آغاز سال میلادی جاری، هر توکن کاردانو با قیمت ۰.۱۸ دلار معامله می‌شد و به عبارتی دیگر، این رمز ارز در مدتی کوتاه ۴۳۸ درصد رشد قیمت داشته است. به غیر از روندهای افزایشی دارایی‌های مهمی مثل بیت کوین و اتریوم که همیشه روی قیمت سایر آلت کوین‌ها تاثیر می‌گذارند، رشد قیمت کاردانو می‌تواند تا حدودی نتیجه بروزرسانی های این شبکه باشد.

در سوم فوریه (۱۵ بهمن)، شرکت توسعه دهنده کاردانو (IOHK) با موفقیت یک هارد فورک انجام داد و هم چنین آپگرید «گوگوین» (Goguen) که تحت عنوان بروزرسانی «ماری» (Mary) هم شناخته می‌شود، را در شبکه آزمایشی Cardano اجرا کرد. این بروزرسانی جدید، کاردانو را به یک شبکه چند ارزی مشابه اتریوم تبدیل خواهد کرد.

تیم توسعه دهنده انتظار دارد تا پایان فوریه (۱۰ اسفند) این بروزرسانی را به شبکه اصلی کاردانو بیاورد. سایر قابلیت‌های به‌روزرسانی گوگوین نیز بر اساس فازهای مختلفی که در وبسایت اصلی این پلتفرم مشخص شده، فعال خواهند شد. این آپگرید جدید، باعث می‌شود توکن‌های بومی پلتفرم Cardano قابلیت‌های مشابه توکن‌های تعویض پذیر ERC-20 و توکن‌های غیر قابل تعویض ERC-721 را داشته باشند. بنابراین کاربران بلاک چین کاردانو می‌توانند به دلخواه توکن‌های جدید بسازند. اما این توکن‌های بومی کاملا مشابه توکن‌های اتریومی نخواهند بود.

بروزرسانی جدید کاردانو سیستم توکن آن را از سیستم اتریومی متمایز می‌کند

با این بروزرسانی نیازی به «هزینه اجرا» که در زمان تعامل کاربر با قرارداد هوشمند از او دریافت می‌شود (در بلاک چین اتریوم به آن کارمزد گس – GAS می‌گویند)، نخواهد بود. روندهای افزایشی اخیر که در ETH و سایر توکن‌های اتریومی مشاهده شده، به شلوغی شبکه و افزایش سرسام آور کارمزد گس منجر شده است. به همین دلیل سرمایه گذران خرد انگیزه کمتری برای معامله با این رمز ارزها دارند. هاینریش فایفر (Hinrich Pfeifer)، دبیر کل بنیاد کاردانو، در مورد تفاوت توکن‌های بومی این پلتفرم با کوین تلگراف صحبت کرده است:

با این بروزرسانی جدید کاردانو، توکن‌های بومی Cardano در بلاک چین آن بدون نیاز به قرارداد هوشمند صادر می‌شوند. بنابراین برای استفاده از این توکن‌ها نیازی به پرداخت کارمزد اجرا نیست. به جای آن، برای ارسال توکن‌ها یک کارمزد ناچیز (به نام min-ada-value) که با ADA قابل پرداخت است، لازم خواهد بود. کاربران می‌توانند چندین توکن را به صورت همزمان از طریق یک تراکنش ارسال کنند (در این صورت هزینه min-ada-value بیشتر خواهد شد). اما این کارمزد جدید به شلوغی شبکه و یا به اجرای قرارداد هوشمند وابسته نیست.

صدور توکن بدون نیاز به قراردادهای هوشمند، باعث می‌شود کلاهبرداران راهی برای سوءاستفاده از ضعف‌های امنیتی یک قرارداد نداشته باشند و در ضمن دیگر نیاز نیست نگران خطای انسانی باشیم. استفاده از قراردادهای هوشمند ریسک‌هایی به همراه دارد که ویتالیک بوترین (vitalik buterin) سال گذشته به آنان اشاره کرد و بنابراین کنار گذاشته شدن آن‌ها توسط کاردانو قابل درک است.

شبکه کاردانو

آقای فایفر می‌گوید با این بروزرسانی جدید کاردانو، امکان سرقت دارایی‌ها از طریق ضعف امنیتی یک قرارداد هوشمند وجود ندارد. وی مدعی شد توکن‌های بومی ساخته شده توسط کاربران، از همان ساختار اساسی موجود در بلاک چین اصلی Cardano استفاده می‌کنند. زبان اجرانامه‌نویسی کاردانو اندازه مشخصی برای داده‌های integer (عدد صحیح) معین نمی‌کند و دفتر کل، خودش گردش توکن‌ها را پیگری کرده و عملکردشان را هم مدیریت می‌کند.

جیمز بک (James Beck)، مدیر بخش اطلاعات و محتوای شرکت «کانسنسیس» (ConsenSys – یک شرکت تکنولوژی بلاک چین که از زیرساخت‌های شبکه اتریوم پشتیبانی می‌کند)، در مورد برنامه‌های Ethereum برای رسیدگی به ریسک‌های استفاده از قراردادهای هوشمند گفته است: «اتریوم از سال ۲۰۱۵ از قراردادهای هوشمند پشتیبانی می‌کرده و با این حال توسعه این قراردادها هنوز هم یک حوزه در حال رشد محسوب می‌شود. در شبکه اتریوم هر هفته باگ‌ها و ریسک‌های امنیتی جدید پیدا شده و سپس به فهرست تجربه برتر قرارداد هوشمند اضافه می‌شوند.»

تصاحب رتبه چهارم بزرگترین بازار رمز ارزی دنیا توسط توکن ADA

بروزرسانی جدید کاردانو در کنار عوامل دیگر، باعث شد توکن بومی این پلتفرم چندی پیش به بالاترین قیمت خود در ۳ سال اخیر برسد و ارزش بازار آن از پولکادات (DOT) و ریپل (XRP) بیشتر شود. توکن ADA اکنون از نظر ارزش بازار رتبه چهارم را در اختیار دارد و فقط تتر، اتریوم و بیت کوین بالاتر از آن قرار دارند.

بر خلاف توکن‌هایی مثل دوج کوین (DOGE) که تحت تاثیر توییت‌های ایلان ماسک مورد توجه عموم قرار گرفته‌اند، پیشرفت کاردانو را باید به بنیان‌های قوی و اصول مدیریتی موفق آن نسبت داد. ماری تاتیبوت (Marie Tatibouet)، مدیر ارشد بخش بازاریابی پلتفرم معاملاتی Gate.io، می‌گوید تیم توسعه دهنده این پلتفرم که توسط چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson – خالق کاردانو) هدایت می‌شود، برای حل کردن مشکلات انبوهی که گریبانگیر اکوسیستم‌های مدرن بلاک چینی شده است (مثل کاهش سرعت، کارمزدهای بالا و…)، از روش‌های «پژوهش محور» استفاده می‌کنند:

برای مثال می‌توانیم به الگورتیم اوروبوروس (Ouroboros) کاردانو اشاره کنیم که اولین الگورتیم اجماعی بود که بر اساس نتایج تحقیقات همتا ساخته شد. تاکید تیم Cardano روی انجام تمام اقدامات لازم قبل از عرضه محصول، به پیشرفت آن‌ها کمک شایانی کرده است.

از آن جایی که سرمایه گذاران نهادی نقشی اساسی در چنین بازارهایی ایجاد می‌کنند، کاردانو قصد دارد تمرکز بیشتری روی آن‌ها داشته باشد. آقای فایفر در این باره گفت:

با توجه به درجه امنیت، میزان توان مالی که از طریق توکن‌های بومی تضمین می‌شود و تمرکزی که روی روش‌های رسمی وجود دارد، انتظار داریم گزاره ارزش کاردانو در میان موسسه‌ها و تشکیلات اقتصادی از محبوبیت بالایی برخوردار شود. سایر پروتکل‌های بلاک چینی با مشکلات امنیتی کاملا عمومی شده و ضررهای مالی ناشی از ضعف امنیتی قراردادهای هوشمند روبه‌رو هستند. این موضوع موجب شده تا موسسه‌ها در بررسی و تعامل با راه حل‌های بلاک چینی دقت خیلی بیشتری به خرج بدهند.

کاردانو بر اساس زبان برنامه نویسی هسکل (Haskell) ایجاد شده که به خاطر کاربردش در بخش‌هایی که به مسئولیت پذیری بالا نیاز است، شناخته می‌شود. بنابراین امکان استفاده از آن برای کسب و کارهای مختلفی که به تشکیلات اقتصادی بزرگ و یا حتی دولت‌ها مربوط می‌شوند نیز وجود دارد. آقای فایر معتقد است کاردانو می‌تواند بخشی از بازار را از آن خود کند که با بخشی که در اختیار اتریوم است، تفاوت دارد:

بخشی از بازار که به راه حل‌های تشخیص هویت دولتی، زیرساخت‌های مالی پشتوانه و کاربردهای اقتصادی بزرگ مربوط می‌شود.

توکن کاردانو

اتریوم هم‌چنان پلتفرم برتر است

روی کاغذ، بروزرسانی جدید کاردانو باعث می‌شود این پلتفرم با اتریوم رقابت نزدیک‌تری داشته باشد. اما در واقعیت، ایده «قاتل اتریوم» از همان ابتدای فعالیت پلتفرم Ethereum وجود داشته، ولی تاکنون هیچ شبکه‌ای نتوانسته به تعداد کاربران و توسعه دهندگانی که آنجا فعالیت می‌کنند، برسد. تا به امروز شبکه‌های زیادی لقب «قاتل اتریوم» را دریافت کرده‌اند و مدت زیادی هم از فعالیت‌شان می‌گذرد، ولی هیچکدام استقبال مورد انتظارشان را از سوی توسعه دهندگان دریافت نکرده‌اند.

بیشتر بخوانید: بلومبرگ: پولکادات قاتل بلاک چین اتریوم است

یکی از جنبه‌هایی که رقبای اتریوم به آن توجه دارند، مشکل مقیاس پذیری بلاک چین آن است که بروزرسانی اتریوم 2 قصد دارد با استفاده از پروتکل اثبات سهام (PoW) راه حلی برایش ارائه کند. راه حل بهبود مقیاس پذیری کاردانو «هایدرا» (Hydra) نام دارد و قرار است همانند هیولای اساطیر یونایی، چندین سر داشته باشد و هر سر بتواند تعداد بالایی از تراکنش‌های شبکه را پردازش کند. هر کدام از سرهای این بروزرسانی جدید کاردانو، توانایی پردازش حداکثر ۱ هزار تراکنش در ثانیه را دارند. آقای فایفر می‌گوید به علت ساختار سرهای آپگرید هایدرا، «تراکنش بر ثانیه» (TPS) نباید تنها معیار سنجش مقیاس پذیری آن باشد، چون در بلاک چین Cardano امکان انجام انواع مختلف تراکنش‌ها وجود دارد:

در آینده هر کدام از نودهای کاردانو (که فرآیند کاری‌شان توسط اپراتورهای استخر استیکینگ تسهیل می‌شود) می‌توانند یکی از سرهای هایدرا را اجرا کنند. بنابراین TPS شبکه Cardano بر اساس تعداد استخرهای سهام‌گذاری که از یک سر هایدرا استفاده می‌کنند، تنظیم خواهد شد.

بیشتر بخوانید: آیا اتریوم 2 مشکل مقیاس پذیری شبکه را برطرف خواهد کرد؟

در حال حاضر بیش از ۱۴۰۰ استخر استیکینگ (stake pool) روی بلاک چین کاردانو فعالیت می‌کنند. در مقابل، اتریوم بیشترین تعداد توسعه‌دهندگان را دارد که مدام اپلیکیشن‌ها و رابط کاربری‌های جدیدی مثل متاماسک (MetaMask)، کامپاند (Compound)، و پروتکل‌هایی مثل پروتکل اصلی اتریوم (core protocol) را توسعه می‌دهند. آقای بک در مورد تعداد توسعه‌دهندگان کادانو و اتریوم گفته است:

اتریوم هنوز هم بیشتر از هر پروتکل بلاک چینی دیگری توسعه می‌یابد و ۴۲ هزار و ۴۵۷ تعهد برای توسعه کدهایش ثبت شده است. میانگین توسعه‌دهندگان اصلی اتریوم که هر ماه فعالیت می‌کنند نیز ۲۲۰ نفر است. کاردانو با ۳۷ هزار و ۳۲۷ تعهد، فاصله چندانی با اتریوم ندارد. در ضمن IOHK جزئی از پروژه اتریوم کلاسیک (Ethereum Classic) محسوب می‌شود و شاید این موضوع باعث شده آمار توسعه‌دهندگان این پروتکل افزایش یابد.

میزان فعالیت بالای توسعه دهندگان برای رشد هر بلاک چین و تاثیرات شبکه‌ای آن ضروری است. علاوه بر این، معین کردن استاندارد ایجاد قراردادهای هوشمند و داشتن داده‌های تجربه برتر مانند اتریوم نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در حال حاضر برای رسیدگی به مشکلات مقیاس پذیری، از شبکه‌های لایه دومی مثل «آپتیمست رول آپ» (Optimist Rollups) و «زی‌کی رول آپ» (ZK-Rollups) استفاده می‌شود و به نقل از آقای بک، این راه حل‌ها می‌توانند «کارمزد و ترافیک شبکه را کاهش داده و به افزایش توان عملیاتی بلاک چین به چیزی بین ۱ تا ۲ هزار تراکنش در ثانیه» منجر شوند. رول آپ‌هایی که نام بردیم جزئی از برنامه بروزرسانی اتریوم ۲.۰ هستند و قرار است در کوتاه مدت، به افزایش مقیاس پذیری شبکه اتریوم کمک کنند.

بر اساس قانون متکالف (Metcalfe’s law)، ارزش هر شبکه ارتباطی مستقیم با تعداد کاربران آن دارد. تعداد کاربران میزان فعالیت درون شبکه را نشان می‌دهد و بنابراین می‌تواند مهم‌ترین معیار ارزش گذاری یک شبکه باشد. در این بخش، اتریوم برتری بی‌چون و چرایی بر کاردانو دارد: تعداد آدرس‌هایی که در شبکه اتریوم فعالیت روزانه دارند از مرز ۷۶۰ هزار واحد عبور کرده و شبکه کاردانو در مقابل ۷۱ هزار کاربر فعال در روز دارد. بروزرسانی جدید Cardano هر چقدر هم که قوی باشد، این حقیقت که اتریوم از لحاظ تعداد کاربران و تعداد اپلیکیشن‌های دیفای (DeFi) برتری کاملی بر کاردانو دارد را عوض نمی‌کند. ممکن است در آینده بنیان‌های قوی کاردانو باعث شوند شاهد مهاجرت تعدادی از اپلکیشن‌های دیفای اتریومی به این پلتفرم باشیم (پروژه DNATags به تازگی این کار را انجام داد). اما آقای فایفر نگاهی مثبت به رقابت بین اتریوم و Cardano دارد:

این که در آینده بیش از یک پروتکل بلاک چینی در این حوزه فعالیت همزمان داشته باشند، بسیار محتمل است. تمام بخش‌های پلتفرم Cardano به جای رقابت و مقایسه، روی تعامل‌پذیری و پیشرفت صعنت بلاک چین تمرکز دارند. ما آماده همکاری با سایر بلاک چین‌ها هستیم.

منبع: Cointelegraph


برچسب ها: کاردانو

ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)