روش‌های کلاهبرداری با بیت کوین و ارز دیجیتال و نحوه جلوگیری از آن‌ها


در این مقاله قصد داریم شما را با روش های کلاهبرداری از طریق ارز دیجیتال و بیت کوین آشنا کنیم و نحوه جلوگیری از چنین اتفاقاتی را آموزش دهیم.

هر زمان که یک فناوری جدید به دنیا عرضه شود، کلاهبرداران راهی برای سو استفاده کردن از آن را پیدا خواهند کرد. بیت کوین یک ارز دیجیتال بدون مرز است و به همین دلیل به ابزاری جذاب برای این افراد تبدیل شده است. طبیعت غیر متمرکز این رمز ارز به شما اجازه می‌دهد کنترل کامل سرمایه خود را به دست بگیرید. اما از طرف دیگر باعث شده تا معین کردن یک چارچوب نظارتی و اجرای قانون هم دشوارتر باشد. اگر کلاهبرداران شما را به هنگام استفاده از بیت کوین فریب دهند، احتمال به سرقت رفتن BTCهایتان وجود دارد و در صورتی که چنین اتفاقی بیفتد، تقریبا هیچ راهی برای بازگرداندن دارایی‌های از دست رفته خود نخواهید داشت.

بنابراین اطلاع داشتن از روش‌های کلاهبرداری با بیت کوین و ارز دیجیتال از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. روش‌های زیادی برای کلاهبرداری با BTC وجود دارد، اما بعضی از آن‌ها متداول‌تر هستند که در ادامه به ۸ مورد از آن‌ها اشاره می‌کنیم و نحوه مقابله با آنان را شرح خواهیم داد.

باج گیری با بیت کوین و ارز دیجیتال

باج گیری یک روش شناخته شده است که طی آن کلاهبردار به اطلاعات حساس دست پیدا کرده و سپس اگر قربانی حاضر به پرداخت مبلغ یا انجام یک کار خاص نباشد، آن اطلاعات را منتشر خواهد کرد. بیشتر مواقع از قربانیان باج گیری با ارز دیجیتال خواسته می‌شود تا مبلغی را در قالب بیت کوین پرداخت کنند.

در این نوع کلاهبرداری، فردی اطلاعات حساس شما را پیدا یا حتی جعل می‌کند و با تحت فشار قرار دادنتان، خواستار دریافت مقدار مشخصی بیت کوین یا یک ارز دیجیتال دیگر می‌شود. بنابراین توصیه می‌کنیم در وبگردی و اشتراک اطلاعات احتیاط به خرج دهید و از اطلاعات کاربری خود هم با دقت محافظت کنید. در ضمن استفاده از تایید دو مرحله‌ای نیز امنیت شما در دنیای مجازی را افزایش خواهد داد.

صرافی‌های تقلبی

بیشتر صرافی‌های تقلبی اپلکیشن‌های موبایل هستند، اما احتمال این که برنامه دسکتاپ یا وبسایت هم داشته باشد، وجود دارد. این دسته از صرافی‌ها در نگاه اول معتبر به نظر می‌آیند، اما در واقع به دنبال کلاهبرداری و سرقت بیت کوین و سایر ارز های دیجیتال شما هستند. این صرافی‌ها ممکن است برای جذب تریدرها و سرمایه گذاران جدید، از ترفندهایی مانند اهدای رایگان رمز ارز، قیمت پایین، کارمزد اندک و حتی هدیه دادن استفاده کنند.

برای این که از دام این نوع کلاهبرداران در امان باشید، بهتر است آدرس صرافی مورد اعتماد خود را ذخیره (بوکمارک) کنید. علاوه بر این، می‌توانید از طریق حساب‌های رسمی آن صرافی در شبکه‌های مجازی، به آدرس‌های صحیح دست پیدا کنید. به هنگام استفاده از اپلکیشن‌های موبایل نیز باید به اطلاعات توسعه دهنده، تعداد دانلود، نقدها و نظرات توجه داشته باشید.

هدایای تقلبی

در این نوع کلاهبرداری، از کاربر خواسته می‌شود مقدار ناچیزی بیت کوین یا یک ارز دیجیتال دیگر را واریز کند تا در ازای آن مقدار قابل توجهی پاداش دریافت کند. برای مثال ممکن است از شما خواسته شود ۰.۱ واحد BTC به یک آدرس خاص ارسال کنید تا در ازای آن برایتان ۰.۵ واحد ارسال شود. در صورتی که چنین تراکنشی را انجام دهید، نه تنها چیزی دریافت نخواهید کرد، بلکه دارایی ارسال شده را هم هرگز پس نخواهید گرفت.

البته این هدایای تقلبی همیشه بیت کوینی نیستند و ممکن است از شما اتریوم یا ریپل بخواهند. در موارد دیگر از کاربر خواسته می‌شود اطلاعات حساس یا کلیدهای خصوصی کیف پولش را برای دریافت هدیه‌ای به اشتراک بگذارد. وعده‌های دریافت چنین هدایایی بیشتر در توییتر یافت می‌شوند و کلاهبرداران معمولا با پاسخ دادن به توییت‌های محبوبی مانند اخبار داغ یا اطلاعیه‌های مربوط به بروزرسانی پروتکل یا تاریخ برگزاری یک عرضه اولیه سکه، قربانیان خود را پیدا می‌کنند. بنابراین هر زمان که از شما خواسته شد اول چیز ارزشمندی ارسال کنید تا بعدا هدیه دریافت کنید، بدانید که با کلاهبرداران طرف هستید.

فشینیگ از طریق شبکه‌های اجتماعی

فیشینگ (Phishing) از طریق شبکه‌های اجتماعی یک روش متداول برای کلاهبرداری با بیت کوین و دیگر ارز های دیجیتال است. در این روش، کلاهبرداران یک حساب تقلبی ایجاد می‌کنند که نام و ظاهری مشابه با حساب یک فرد بالارتبه در دنیای کریپتو دارد؛ و سپس از طریق پیغام خصوصی یا ارسال توییت، روش اهدای هدایای تقلبی را در پیش می‌گیرند.

برای مقابله با این نوع فیشینگ، همیشه از هویت فردی که توییتی منتشر کرده یا پیامی به شما داده اطمینان حاصل کنید. در شبکه‌های اجتماعی معمولا از ابزاری مانند تیک‌های آبی برای شناسایی حساب رسمی افراد و شرکت‌های مشهور استفاده می‌شود.

بد افزار کپی پیست

این بد افزار توانایی دستکاری اطلاعات کلیپ‌بورد (Clipboard) دستگاه شما را دارد و می‌تواند کاری کند که دارایی‌هایتان مستقیما برای کلاهبرداران ارسال شوند.

فرض کنید که قرار است مقداری BTC برای دوست خود ارسال کنید. او مثل همیشه آدرس کیف پول بیت کوین خود را برای شما ارسال می‌کند تا شما آن را کپی و در بخش ارسال کیف پول خود پیست کنید. اما اگر دستگاهتان به بدافزار کپی پیست آلوده شده باشد، به هنگام پیست کردن آدرس، آدرس کیف پول هکر با آن جایگزین خواهد شد. بنابراین به محض این که تراکنش شما تایید شود، بیت کوین‌ها به دست هکر می‌رسند و دوست شما چیزی دریافت نخواهد کرد.

برای مقابله با این روش کلاهبرداری، به امنیت رایانه خود اهمیت بدهید. توجه داشته باشید که بعضی پیام‌ها یا ایمیل‌ها ممکن است حاوی فایل‌های مخرب ضمیمه شده یا لینک‌های خطرناک باشند. در ضمن به هنگام وبگردی و نصب نرم افزار هم توجه لازم را داشته باشید. نصب کردن آنتی ویروس و بروز نگه داشتن سیستم عامل نیز از جمله مواردی هستند که به مقابله با این بدافزار کمک می‌کنند.

ایمیل‌های فیشینگ

یکی از متداول‌ترین روش‌های کلاهبرداری با بیت کوین یا سایر ارز های دیجیتال، استفاده از ایمیل‌های فیشینگ است. این ایمیل‌ها با فریب دادن کاربر، وی را به دانلود یک فایل مخرب یا کلیک کردن روی یک آدرس آلوده ترغیب می‌کنند. به یاد داشته باشید که ایمیل‌های فیشینگ ممکن است به کالاها یا خدماتی که به وفور استفاده می‌کنید شبیه باشند.

کلاهبرداران در چنین ایمیل‌هایی معمولا از شما می‌خواهند برای تامین امنیت دارایی‌هایتان، یک اقدام فوری مانند بروزرسانی اطلاعات حساب، تغییر رمز عبور و یا ارسال مدارک انجام دهید. در بیشتر مواقع، هدف این افراد جمع آوری اطلاعات حساب کاربری به منظور سرقت دارایی‌ها است.

برای مقابله با این نوع فیشینگ، حتما از واقعی بودن آدرس منبع ایمیل اطمینان حاصل کنید. اگر در این رابطه تردید دارید نیز بهتر است به صورت مستقیم با شرکت مربوطه تماس گرفته و از آن‌ها بخواهید تا صحت ایمیل را تایید کنند. هم‌چنین می‌توانید ماوس خود را بدون کلیک کردن روی آدرس یکی از لینک‌های موجود در ایمیل بیاورید و بررسی کنید که موارد غیر عادی (مانند غلط املائی و کاراکترهای اضافی در آدرس) وجود دارند یا خیر.

در پایان توصیه می‌شود حتی اگر هیچ مورد مشکوکی هم در مورد ایمیل وجود نداشت، به طور کلی از کلیک کردن روی لینک‌های آن‌ها پرهیز کنید. اگر ایمیل عنوان شده که نیاز است وارد حساب کاربریتان شوید، بهتر است آدرس را به صورت دستی وارد کنید و یا آن را از بوکمارک‌هایتان انتخاب کنید.

کلاهبرداری هرمی و پانزی با ارز دیجیتال و بیت کوین

طرح‌های هرمی و پانزی دو مورد از قدیمی‌ترین روش‌های کلاهبرداری در تاریخ هستند. طرح پانزی یک استراتژی سرمایه گذاری است که پول را از سرمایه گذار جدید می‌گیرد و به سرمایه گذار قدیمی می‌دهد و زمانی که دیگر سرمایه گذار جدید پیدا نشود، سوددهی طرح هم به اتمام می‌رسد. وان کوین (OneCoin) یکی شناخته شده‌ترین طرح‌های پانزی در دنیای ارز دیجیتال است. طرح هرمی نیز یک مدل کسب و کار است که به هر نفر، به اندازه اعضای جدیدی که به مجموعه اضافه می‌کند پول می‌دهد. زمانی که اعضای جدید پیدا نشوند، این طرح هم دیگر سودآور نخواهد بود.

بهترین راه برای پرهیز از گرفتار شدن در این نوع طرح‌های کلاهبرداری، تحقیق کردن در مورد ارز های دیجیتال است؛ از بیت کوین گرفته تا آلت کوین. در نظر داشته باشید که اگر ارزش یک رمز ارز یا صندوق بیت کوینی صرفا به جذب اعضا یا سرمایه گذاران جدید وابسته است، به احتمال زیاد با یک طرح پانزی یا هرمی مواجه هستید.

باج افزارها

باج افزار (Ransomware) یک نوع بدافزار است است که موبایل یا رایانه قربانی را قفل می‌کند، یا از دسترسی آن‌ها به اطلاعات حیاتی جلوگیری کرده و از مالک می‌خواهد مبلغی (معمولا در قالب بیت کوین) را پرداخت کند. حملات باج افزاری در مواردی که سیستم‌های رایانه‌ای بیمارستان‌ها، فرودگاه‌ها و ارگان‌های دولتی را هدف قرار دهند، بیشترین صدمه را وارد خواهند کرد.

باج افزارها معمولا دسترسی به فایل‌ها یا پایگاه‌های داده مهم را سلب کرده و تهدید می‌کنند که اگر مبلغ درخواستی آن‌ها در زمان تعیین شده پرداخت نشود، اطلاعات قفل شده را حذف خواهند کرد. این در حالیست که در صورتی که مبلغ پرداخت شود نیز هیچ تضمینی وجود ندارد که هکرها اطلاعات را بر می‌گردانند. از میان اقداماتی که می‌توانند امنیت دستگاه شما در مقابل حملات باج افزاری را افزایش دهند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آنتی ویروس نصب کنید و سیستم عامل و اپلکیشن‌های خود را بروز نگه دارید.
  • روی تبلیغات و لینک‌های مشکوک کلیک نکنید.
  • مراقب فایل ضمیمه شده به ایمیل باشید؛ به خصوص در زمان سروکار داشتن با فایل‌هایی که پسوند exe، vbs و scr دارند.
  • از فایل‌های خود پشتیبان بگیرید تا در صورت آلوده شده دستگاه، توانایی بازگرداندن اطلاعات خود را داشته باشید.
  • برای استفاده از ابزار بازیابی رایگان نیز می‌توانید به وبسایت NoMoreRansom.org مراجعه کنید.

سخن پایانی در مورد کلاهبرداری با ارز دیجیتال و بیت کوین

روش‌های بیشماری برای کلاهبرداری با بیت کوین و دیگر ارز های دیجیتال وجود دارد. اما با این حال شناختن نحوه فعالیت متداول‌ترین موارد آن‌ها، اولین قدم در جهت مقابله با این کلاهبرداری‌ها است. اگر از متداول‌ترین شیوه‌های کلاهبرداری بیت کوین دور باشید، دارایی رمز ارزیتان در امنیت بیشتری قرار خواهند داشت.



ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)