ساتوشی ناکاموتو ، خالق ناشناس بیت کوین کیست؟ (ریدایرکت شد)


ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) خالق مشهور و ناشناس بیت کوین است. اکنون مدعیان این هویت نامشخص را بررسی می‌کنیم.

چهارده سال پیش، یک فرد یا گروهی از افراد با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) مقاله‌ای را منتشر کردند که از یک سیستم مالی جدید به نام بیت کوین صحبت می‌کرد. امروزه، بازار بیت کوین بیش از 0.5 میلیارد دلار ارزش دارد و پدیده‌ای را شعله‌ور کرده است که به باور عاشقان آن باعث تحول شبکه مالی جهانی خواهد شد. اما خالق ناشناس و مرموز بیت کوین کیست و چقدر ثروت دارد؟ در این مطلب ضمن بررسی تصویر مجسمه ساتوشی ناکاموتو، افرادی که خود را این شخص ناشناس می‌خوانند را معرفی می‌کنیم.

بیوگرافی ساتوشی ناکاموتو

در 31 اکتبر 2008 (10 آبان 87)، خالق ناشناس بیت کوین یک مقاله 9 صفحه‌ای را به گروهی از رمزنگاران فرستاد و نوع جدیدی از «پول الکترونیک» به نام بیت کوین را معرفی کرد. در آن زمان، هیچ‎‌کس به هویت ساتوشی ناکاموتو اهمیتی نمی‌داد و اکثر افراد این گروه نسبت به ایده پشت بیت کوین مشکوک بودند.

رمزنگاران و توسعه‌دهندگانی مانند هال فینی (Hal Finney)، نیک زابو (Nick Szabo)، دیوید چاوم (David Chaum) و وی دای (Wei Dai) برای توسعه نسخه الکترونکی پول بیش از یک دهه در تلاش بوده‌اند، اما همه این افراد به دلایل مختلف ناکام ماندند.

در 9 ژانویه 2009 (20 دی 87)، ناکاموتو شبکه بیت کوین را راه‌اندازی کرد. آقای فینی یکی از معدود کسانی بود که تحت تاثیر این شبکه قرار گرفت و در هفته‌های اول آغاز به کار بیت کوین، این دو از راه دور با یکدیگر همکاری کردند تا این بلاک چین کار خود را آغاز کند. اولین تراکنش بیت کوین نیز از طرف ناکاموتو برای هال فینی ارسال شد.

از هویت ساتوشی ناکاموتو چه می‌دانیم؟

حدود 2 سال بعد، بین کوین کم کم رشد کرد و ساتوشی در پلتفرم‌های اجتماعی فعالیت داشت و از طریق ایمیل‌های خصوصی با توسعه‌دهندگان در ارتباط بود. در دسامبر 2010 (آذر 89)، ناکاموتو فعالیت‌های عمومی خود را متوقف کرد و در سال 2011 ارتباط خود با توسعه‌دهندگان را پایان داد. وی چندی بعد رهبری این پروژه را به یکی از توسعه‌دهندگان نرم افزار به نام گوین اندرسن (Gavin Andersen) واگذار کرد.

مجسمه ساتوشی ناکاموتو
مجسمه ساتوشی ناکاموتو

وی در ایمیل‌های خصوصی و پیام‌های عمومی خود از هیچ‌چیز شخصی، آب و هوا یا اتفاقات پیرامون محل زندگی خود سخن نگفته بود. همه این پیام‌ها تنها درباره بیت کوین و کدهای آن بود. ناکاموتو از 2 آدرس ایمیل و یک وبسایت استفاده می‌کرد که هویت شخص سازنده آن‌ها مسدود است. هیچ اطلاعات عمومی دیگری از وی در دسترس نیست. در عصری که ناشناسی دشوار است، اما ناکاموتو توانسته این کار را عملی کند.

ثروت خالق بیت کوین چقدر است؟

حدود یک میلیون واحد بیت کوین در سال اول عرضه شبکه این ارز دیجیتال استخراج شدند. امروزه این بیت کوین‌ها با قیمت کنونی تقریبا 34 هزار دلاری، 34 میلیارد دلار ارزش دارند. به استناد فهرست میلیاردهای مجله فوربس، این مقدار ثروت آقای ناکاموتو را به یکی از 30 فرد ثروتمند جهان تبدیل می‌کند.

این تعداد بیت کوین تا کنون تکون نخورده و فرض بر این است که توسط خود ساتوشی کنترل می‌شوند. فرد کنترل‌کننده کلیدهای خصوصی این رمز ارزها می‌تواند ادعای ساتوشی ناکاموتو بودن کند.

حدود یک دهه از ناپدید شدن ناکاموتو می‌گذرد. شاید هم خالق ناشناس بیت کوین فوت کرده و کلیدهای خصوصی خود را به کسی نداده باشد. بدون وجود این کلیدها امکان جابه‌جایی بیت کوین‌ها وجود ندارد.

مدعیان شخصیت ساتوشی ناکاموتو

طی این سال‌ها، هرکسی که به صورت مجازی روی پروژه‌ای حتی شبیه به بیت کوین هم کار کرده باشد، مانند هال فینی که در سال 2014 از دنیا رفت و آقای اندرسن، برچسب ناکاموتو بودن را دریافت کرده است.

دوریان ناکاموتو (Dorian Nakamoto)

مجله NewsWeek در مارس 2014 (اسفند 92) دوریان ناکاموتو را به‌عنوان خالق بیت کوین معرفی کرد. چون این اولین باری بود که یک نشریه افشای هویت خالق بیت کوین را دنبال می‌کرد، انتشار این مقاله هیاهوی زیادی را در فضای کریپتو و فناوری برانگیخت.

دوریان ناکاموتو
دوریان ناکاموتو

مجله نیوزویک به تشابهات مختلف بین ساتوشی و دوریان ناکاموتو اشاره کرده بود. مثلا، هر دوی این افراد تمایلات آزادی‌خواهانه و گرایش ژاپنی داشتند (آقای دوریان، فارغ‌التحصیل رشته فیزیک از دانشگاه پولی‌تکنیک کالیفرنیا که روی پروژه‌های دفاعی محرمانه نیز کار کرده است، ملیت ژاپنی-آمریکایی دارد). نویسنده این مقاله همچنین ادعا کرده بود که دوریان ناکاموتو گفته دیگر در پروژه بیت کوین دخیل نیست و آن را به افراد دیگر واگذار کرده است.

چندی بعد دوریان ناکاموتو با رد این نقل قول ادعا کرد که وی سوال را اشتباه متوجه شده است. وی به نشریه آسوشیتدپرس گفته بود «من هیچ ارتباطی با آن ندارم».

اما بزرگترین اشتباه این مجله، انتشار تصویری از خانه آقای ناکاموتو بود. جستجوی گذرای تصویر می‌تواند به راحتی مکان آن را مشخص کند. با اینکه بسیاری ادعای ساتوشی بودن دوریان ناکاموتو را باور نداشتند، اما جامعه ارزهای دیجیتال از نقض حریم شخصی وی مات و مبهوت بود.

البته این سیرک رسانه‌ها برای دوریان ناکاموتو خالی از لطف هم نبوده است. در یکی از کمپین‌های آنلاین، بیش از 100 واحد بیت کوین از طرف وی جمع‌آوری شد. در آوریل 2014 (فروردین 93)، دوریان در یک ویدیو یوتیوبی در کنار آنتونیو آنتولوپولوس (Andreas Antonopoulos) از حمایت جامعه کریپتو و اهدای این بیت کوین‌ها قدردانی کرد.

کریگ رایت (Craig Write)

در اکثر مواقع، افرادی که هویت ساتوشی ناکاموتو به آن‌ها نسبت داده شده است این ادعا را تکذیب یا سکوت اختیار کرده‌اند. اما این مورد درباره دانشمند استرالیایی، کریگ رایت، متفاوت است.

کریگ رایت
کریگ رایت

در دسامبر 2015 (شهریور 94) نشریه وایرد مگزین (Wired Magazine) با نگارش مقاله‌ای درباره آقای رایت ادعا کرد که «قوی‌ترین سند مرتبط با هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو تا به‌حال را به‌دست آورده است». در این مقاله به حضور کریگ رایت از طریق اسکایپ در کنفرانس سالانه Bitcoin’s Investor در لاس وگاس پرداخته شده بود. زمانی که از وی در این باره سوال شد، آقای رایت گفت که «کما بیش در این پروژه دخیل بوده است». وی همچنین به مدارک دانشگاهی خود از جمله یک ارشد در شته آمار و دو دکتری اشاره کرده بود. وی همچنین گفت «من مدت‌های زیادی است در تمامی این‌ها حضور داشته و سعی می‌کنم سرم را پایین بیندازم».

اسناد مجله وایرد شامل رفرنس‌هایی به یک «مقاله رمز ارزی» در وبلاگ آقای رایت بود که ماه‌ها پیش از انتشار وایت پیپر بیت کوین منتشر شده بود. علاوه بر این، یک سری ایمیل رد و بدل شده بین وکیل آقای رایت و ایشان به بیرون درز کرده بود که به یک «دفتر کل توزیع شده همتابه‌همتا» اشاره می‌کرد. در ادامه، رونوشت‌هایی هم از جلسات آقای رایت با دادستان‌ها و مقامات مالیاتی وجود داشت که به نقل از وی آمده است:

من تمام تلاشم را کردم که حقیقت ماجرای مدیریت شبکه بیت کوین از سال 2009 تا کنون را پنهان کنم. فکر کنم تا آخر این راه، نیمی از مردم دنیا این حقیقت را خواهند فهمید.

البته این ادعاها سریعا با شک و تردید مواجه شدند. مجله وایرد با پیگیری این موضع در مقاله خود به چندین تناقض در داستان کریگ رایت اشاره کرد. مثلا، تاریخ پست‌های منتشرشده در این بلاگ دستکاری و قدیمی‌تر شده بودند. حتی هم‌بنیان‌گذار اتریوم، ویتالیک بوترین، که غالبا درباره سیاست‌های دنیای کریپتو سکوت اختیار می‌کند نیز به مخالفت با رایت پرداخت و وی را علنا یک شیاد نامید.

اما آقای رایت نسبت به این انتقادها بی‌توجه است و برای تبدیل شدن به یک چهره شناخته‌شده در جامعه ارزهای دیجیتال توجه رسانه‌ها را به خود جلب کرده است. وی باعث فورک شدن بیت کوین کش و ظهور بیت کوین اس وی (BSV) شد. وی همچنین مدیر تحقیقاتی ارشد یک کسب و کار ارائه راه‌حل‌های بلاک چینی به نام nChain بوده است.

وی تا چندی پیش درگیر چندین پرونده حقوقی بود و از سوی خانواده همکار فقید خود به‌نام دیو کلیمن (Dave Kleiman) از او شکایت شد. در این پرونده، گفته شده بود که آقایان رایت و کلیمن به‌عنوان شریک کاری با همکاری یکدیگر بیت کوین را توسعه داده و آقای رایت نیمی از آن یک میلیون بیت کوین استخراج شده اولیه را به خانواده آقای کلیمن بدهکار است. هیئت منصفه این دادگاه هیچ مدرکی دال بر ساخت بیت کوین توسط این دو پیدا نکرد.

نیک زابو (Nick Szabo)

نیک زابو یک مهندس کامپیوتر و مدرس حقوق است. وی در سال 1996 مقاله‌ای درباره مفهوم قرارداد هوشمند منتشر کرده بود. در سال 2008 و پیش از تولد بیت کوین، آقای زابو مفهوم یک ارز غیر متمرکز به نام بیت گلد (Bit Gold) را معرفی کرد. وی در وصف بیت گلد گفته بود این ارز «پروتکلی است که به موجب آن بیت‌های غیرقابل جعل گران قیمت با وابستگی جزئی به یک شخص ثالث معتمد به صورت آنلاین قابل تولید هستند». این توصیف مشابه مفهوم بیت کوین است که در آن دنباله‌ای از بیت‌های ساخته‌شده توسط شبکه‌ای از کامپیوترها بدون نیاز به یک رهبر تراکنش‌ها را اعتبارسنجی و تایید می‌کنند.

نیک زابو ساتوشی ناکاموتو

دومینیک فریسبی (Dominic Frisby) در کتاب خود به‌نام “?Bitcoin: The Future of Money” گفته نیک زابو ساتوشی ناکاموتو است. وی پس از مشاوره با یک متخصص سبک نوشتاری به این نتیجه رسیده بود که سبک نگارش آقای زابو به نوشته‌های ساتوشی شباهت زیادی دارد. یکی دیگر از سرنخ‌های این ادعا این است که هر دوی زابو و ساتوشی به اقتصاددان کارل منگر (Carl Menger) ارجاع داده‌اند. علاوه بر این، فریسبی گفته آقای زابو در پروژه دیجی‌کش (DigiCash)، یکی از نسخه‌های اولیه برای وارد کردن رمزنگاری به پرداخت‌های دیجیتال، همکاری داشته است. از نظر این نویسنده، آقای زابو همان ساتوشی ناکاموتوست.

جمع‌بندی

خالق ناشناس بیت کوین مالک حدود 1 میلیون واحد بیت کوین استخراج شده در ابتدای راه‌اندازی این شبکه بلاک چینی است. هویت ساتوشی ناکاموتو تا به امروز مشخص نیست و وی توانسته طی این سال‌ها از دیده‌ها پنهان بماند.

تهیه شده در اکسچینو


برچسب ها:

ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)