تپ روت بیت کوین (Taproot) چیست و چه تاثیری روی شبکه دارد؟ (ریدایرکت شد)


تپ روت یکی از مهم‌ترین سافت فورک های پیش‌روی بلاک چین بیت کوین است که به نحوه عملکرد، تاثیر و مزایای Taproot روی رمز ارز BTC می‌پردازیم.

تپروت برای بهبود حریم خصوصی، مقیاس پذیری و امنیت شبکه Bitcoin توسعه داده شده است و این اهداف (و امکانات بیشتر) پس از ترکیب شدن Taproot با به‌روزرسانی مرتبطی به نام «امضاهای شنور» (Schnorr Signatures) محقق خواهند شد. تقریبا تمام افراد آشنا با حوزه ارز دیجیتال و بیت کوین می‌دانند که حریم خصوصی، مقیاس پذیری و امنیت، سه مشکل اصلی رمز ارزها هستند. محبوب‌ترین رمز ارز دنیا هم از این مشکلات مستثنی نیست و آپگرید تپ روت قرار است راه حلی برای بهبود بیت کوین باشد.

بیت کوین در سالیان اخیر فراز و نشیب‌های زیادی داشته، اما از طرف دیگر همواره عامل اصلی بقای بازار رمز ارزها بوده است. علی‌رغم تمام مشکلاتی که در این سال‌ها پیش آمدند (مثلا جریان هک صرافی Mt. Gox یا هارد فورک‌های متعدد)، کاربران کریپتو همیشه از رمز ارز BTC حمایت کرده‌اند. اما این ارز دیجیتال مشکلاتی هم دارد که قابل چشم پوشی نیستند و شاید بزرگترین مورد در میان آن‌ها، مسئله حریم خصوصی کاربران باشد.

بیت کوین یک بلاک چین عمومی است و بنابراین هر کسی می‌تواند اطلاعات تراکنش‌های ثبت شده در آن را مشاهده کند. در حال حاضر می‌توان از طریق تکنیک‌هایی مثل کوین میکسینگ (Coin Mixing) و کوین جوین (CoinJoin) به حریم خصوصی بهتری دست پیدا کرد؛ اما متاسفانه هیچ کدام از این راه‌حل‌ها بیت کوین را به یک ارز حریم خصوصی (مانند مونرو) تبدیل نمی‌کنند. بروزرسانی تپ روت نیز نمی‌تواند این کار را انجام دهد، ولی در عوض اولین قدم بزرگ در جهت حل مشکل حریم خصوصی بیت کوین و دیگر مسائل مرتبط با آن خواهد بود.

تپروت (Taproot) چیست؟

سافت فورک تپ روت اسکریپت‌های بیت کوین را به منظور افزایش حریم خصوصی و بهبود دیگر عوامل مرتبط با تراکنش‌های پیچیده، تغییر می‌دهد. تراکنش‌های شبکه Bitcoin ممکن است با استفاده از امکانات مختلفی مانند قفل زمانی (Timelock)، چند امضایی (Multi-Signature) و… پیچیده‌تر شوند.

بدون Taproot هر کسی می‌تواند تراکنش‌هایی که از این امکانات پیچیده استفاده می‌کنند و نیاز به ایجاد چندین تراکنش دارند را تشخیص دهد. اما پس از اعمال این به‌روزرسانی، امکان «پوشاندن» تمام قسمت‌های متغیر یک تراکنش بیت کوین (مانند امکاناتی که در بالا به آنان اشاره کردیم) به‌وجود می‌آید. بنابراین حتی اگر تراکنش‌ها از این ویژگی‌ها استفاده کنند، در بلاک چین عمومی تنها یک تراکنش عادی نشان داده خواهد شد. این یک پیروزی مهم برای طرفداران بهبود حریم خصوصی در شبکه Bitcoin محسوب می‌شود.

بروزرسانی تپروت در واقع مخفی کردن فرآیند اجرا شدن یک اسکریپت بیت کوین را امکان پذیر می‌کند. برای مثال، خرج کردن رمز ارز BTC با استفاده Taproot باعث می‌شود فرق بین تراکنش انجام شده در شبکه لایتنینگ، تراکنش همتا‌به‌همتا و یک قرارداد هوشمند پیچیده، غیر قابل تشخیص باشد. هر کسی بخواهد یکی از این تراکنش‌ها را بررسی کند، چیزی جز یک تراکنش همتا‌به‌همتا نخواهد دید. البته لازم به ذکر است که آدرس والت‌های ارسال کننده اولیه و دریافت کننده نهایی همچنان برای عموم قابل مشاهده خواهد بود.

تپ روت بیت کوین

ایده تپ روت اولین بار در ژانویه ۲۰۱۸ توسط گرگ مکسول (Greg Maxwell)، یکی از توسعه‌دهندگان بیت کوین کور (Bitcoin Core)، معرفی و پس از ثبت درخواست پیتر وویل (Pieter Wuille) در گیت هاب در اکتبر ۲۰۲۰، تپ روت با کتابخانه بیت کوین کور (Bitcoin Core) ادغام شد. برای اجرای کامل این بروزرسانی، اپراتورهای نود باید قوانین توافق جمعی جدید Taproot را مورد استفاده قرار دهند.

بنابراین با توجه به واکنش نودها، فعال‌سازی این آپگرید ممکن است ماه‌ها زمان ببرد. در ضمن قرار است تپروت در کنار یک به‌روزرسانی دیگر به نام امضاهای شنور اعمال شود. این آپگرید علاوه بر فراهم کردن امکان اجرای Taproot، یک ویژگی مورد انتظار به نام «تجمیع امضا» (Signature Aggregation) را هم برای شبکه بیت کوین به ارمغان می‌آورد.

امضای شنور چیست و چه نقشی در تپ روت بیت کوین دارد؟

امضاهای شنور (Schnorr Signatures) شامل یک طرح امضای رمزنگاری شده هستند که توسط یک ریاضی‌دان و رمزنگار آلمانی به نام کلاوس شنور (Claus Schnorr) توسعه داده شد. سند ثبت اختراع (پتنت) طرح آقای شنور در سال ۲۰۰۸ منقضی شده است.

از میان مزیت‌های امضاهای شنور می‌توان به سادگی و کارآمدی آن در تولید امضاهای کوتاه اشاره کرد. طرح امضایی که توسط ساتوشی ناکاموتو به کار گرفته شده بود، «الگوریتم امضای دیجیتال منحنی بیضوی (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm)» نام داشت. الگوریتم امضای شنور به این الگوریتم که به اختصار ECDSA نامیده می‌شود، ترجیح داده می‌شوند؛ زیرا شنور هم‌اکنون به‌صورت گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد، افراد زیادی آن را به خوبی درک می‌کنند، امنیت بالایی دارد و همچنین کم حجم و متن باز است. توسعه طرح امضای دیجیتال شنور یا SDSS می‌تواند نقطه آغاز یک نسل جدید از امضاها برای بیت کوین و دیگر شبکه‌های بلاک چینی باشد.

امضای شنور Taproot بیت کوین

یکی از مزایای اصلی امضاهای شنور، قابلیت دریافت کلیدهای یک تراکنش پیچیده بیت کوین و تبدیل آن به یک امضای خاص است. این یعنی تمام امضاهای افراد حاضر در تراکنش در یک امضای شنور قرار می‌گیرند و در واقع «تجمیع امضا» اتفاق می‌افتد.

تاثیر تپ روت روی شبکه بیت کوین چیست؟

همانطور که در قسمت‌های قبلی اشاره کردیم، تپ روت بهبودهای زیادی در وضعیت حریم خصوصی شبکه بیت کوین ایجاد خواهد کرد. زمانی که این بروزرسانی با امضاهای شنور ترکیب شود، کارآمدی پردازش تراکنش‌های آن هم بیشتر خواهد شد. در کنار حریم خصوصی بهتر، مزایای دیگر Taproot شامل موارد زیر هستند:

  • کاهش میزان داده‌هایی که باید به بلاک چین انتقال داده شده و در آن ذخیره شوند.
  • پردازش تراکنش‌های بیشتر در هر بلاک (افزایش نرخ TPS شبکه)
  • کاهش کارمزد تراکنش‌ها

یکی دیگر از مزیای تپروت این است که باعث می‌شود تراکنش‌ها به اندازه قبل «انعطاف پذیر» نباشند. انعطاف پذیری امضاها یعنی از لحاظ فنی امکان تغییر دادن امضای یک تراکنش قبل از تایید شدن آن وجود داشته باشد. کسی که این کار را انجام دهد، می‌تواند وانمود کند تراکنش هرگز اتفاق نیفتاده و در نتیجه، شبکه بیت کوین در معرض مشکل دو بار خرج کردن (Double-Spending) قرار می‌گیرد که می‌تواند صحت و سلامت دفتر کل توزیع شده (بلاک چین) را با مشکل مواجه کند.

جمع‌بندی

بروزرسانی تپ روت از حمایت گسترده‌ای برخوردار است و کاربران از آن انتظار بالایی دارند. اگر Taproot در کنار امضاهای شنور پیاده‌سازی شود، بهبودهای قابل توجهی در حریم خصوصی، مقیاس پذیری، امنیت و دیگر موارد شبکه بیت کوین خواهیم دید. این دو به‌روزرسانی می‌توانند توجه افراد بیشتری را به شبکه لایتنینگ جلب کرده و همچنین صعنت کریپتو را به تبدیل کردن چند امضایی (Multisig) به یک استاندارد اصلی ترغیب نمایند.

در پایان باید گفت که چه کاربر حرفه‌ای باشید و چه کاربر عادی، مزایای تپ روت برای حریم خصوصی، کارآمدی و امنیت شبکه بیت کوین به احتمال زیاد روی تجربه تعامل شما با این رمز ارز تاثیر خواهد گذاشت.

منبع: Academy.Binance



ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)