IEO یا عرضه اولیه صرافی چیست و چه تفاوتی با ICO دارد؟ (ریدایرکت شد)


IEO یا عرضه اولیه در صرافی ارزهای دیجیتال چیست؟

فرض کنید صاحب کسب‌کاری در حوزه بلاکچین و ارزهای دیجیتال هستید و قصد دارید ارز دیجیتال خود را منتشر کنید. برای این کار دو راه پیش‌روی شماست. راه اول، از طریق سایت خود و راه‌های ارتباطی کسب‌کارتان، ارز دیجیتال خود را منتشر کنید. طبیعتا در این روش نیاز دارید با روش‌های بازاریابی، عموم مردم را متقاعد کنید تا بر روی کسب‌کار شما سرمایه‌گذاری کنند. احتمالا برای بازاریابی و فروش ارز دیجیتال خود هزینه‌های زیادی را باید بپردازید. این روش، توضیح بسیار ساده‌ای از ICO می‌باشد.  اما اگر یک واسطه این کار را برای شما انجام دهد، کار برای شما بسیار آسان خواهد شد. روش دوم اینگونه‌است که برای انتشار ارز دیجیتال خود، ابتدا با یک واسطه وارد مذاکره می‌شوید. تنها شما باید این واسطه را قانع کنید تا پروژه شما را حمایت کند. پس از آن، این واسطه ارز دیجیتال شما را بین مردم منتشر خواهد کرد. این روش، توضیح ساده‌ای در مورد IEO می‌باشد. پس IEO و ICO روش‌های مختلف تامین مالی پروژه‌ها در بازار ارزهای دیجیتال می‌باشند.

تاریخچه ICO

 تا سال 2017، تمامی استارت‌آپ‌های فعال در صنعت بلاکچین و حوزه ارزهای دیجیتال برای انتشار توکن‌های خود از روش ICO استفاده می‌کردند. آنها توکن‌های خود را به صورت مستقیم بین افراد منتشر می‌کردند. پس از آن در برخی از صرافی‌ها لیست می‌شدند و معاملات توکن آنها در صرافی‌های ارزهای دیجیتال آغاز می‌شد. البته اگر صرافی‌ها علاقه‌ای به لیست کردن آن توکن نداشتند، طبیعتا خرید و فروش این ارز دیجیتال به سختی انجام می‌شد. پروژه‌های کلاهبرداری زیادی را به یاد داریم که به همین طریق پولی به جیب زده و فرار کرده‌اند. اما در اواخر سال 2017، ICO در چین ممنوع اعلام شد. بسیاری از شرکت‌های فعال در این کشور به اجبار به دنبال روش دیگری برای تامین مالی پروژه‌های خود بودند. استارت‌آپ‌ها راه دیگری را برای تامین مالی پروژه خود پیدا کردند ، IEO. IEO مخفف Initial Exchange Offering و به معنی عرضه اولیه از طریق صرافی ارز دیجیتال می‌باشد. از آنجایی که در چین قانون ICO ممنوع اعلام شد، دیگر پروژه‌ها اجازه نداشتند که به طور مستقیم اقدام به فروش توکن‌های خود کنند. بلکه بایستی این کار را از طریق صرافی‌های ارزهای دیجیتال انجام می‌دادند. این کار کاملا قانونی بود و مشکلی برای کسب‌و‌کار آنها بوجود نمی‌آمد.

IEO چیست؟

IEO یا “عرضه اولیه صرافی” همانطور که از نامش مشخص است، عرضه توکن یا کوین‌ از طریق یک صرافی ارز دیجیتال می‌باشد. برعکس ICO یا “عرضه اولیه” یک IEO توسط یک صرافی ارزهای دیجیتال منتشر می‌شود.

از آنجا که فروش توکن‌ها برای اولین بار از طریق یک صرافی ارزهای دیجیتال انجام می‌شود، این موضوع هزینه‌هایی را به شرکت یا استارت‌آپ تحمیل خواهد کرد. این هزینه‌ها شامل، پرداخت مبلغی به صرافی ارز دیجیتال موردنظر به دلیل لیست شدن توکن در آن صرافی و همچنین واگذاری بخشی از توکن‌های خود به آن صرافی در ازای انتشار توکن‌ها می‌باشد. اما در عوض و از فردای آن روز، توکن‌های آن استارت‌آپ در صرافی قابل معامله می‌باشد که این مزیت بزرگی برای شرکت‌ها می‌باشد. همچنین از آنجایی که صرافی ارز دیجیتال صاحب بخشی از توکن‌های آن استارت‌آپ می‌شود، لذا در سود و زیان این کار شریک خواهد شد و برای تبلیغ کردن آن استارت‌آپ تحریک می‌شود. این یک معامله برد-برد برای صرافی و همچنین برای استارت‌آپ‌ها می‌باشد.

برخلاف ICO، در IEO نیازی به انجام یک قرارداد هوشمند نمی‌باشد. به جای این‌کار، شرکت ارائه‌دهنده تنها بایستی در صرافی ارز دیجیتالی که حاضر به انتشار توکن آنها شده، یک اکانت برای خود ایجاد کند. در زیر برخی از استارت‌آپ‌هایی که از طریق IEO اقدام به انتشار توکن‌های خود کرده‌اند را مشاهده می‌کنید.

IEO یا عرضه اولیه صرافی چیست و چه تفاوتی با ICO دارد

IEO یا عرضه اولیه در صرافی ارزهای دیجیتال

صرافی ارزهای دیجیتال بسیاری تمایل به پذیرفتن IEO ها دارند. یکی از اولین آنها، صرافی بایننس بود. بایننس IEO ها را در پلتفرم خود به نام Binance Launchpad انجام می‌دهد. در ‌ماه ژانویه سال 2019، Bit Torent – که توسط Tron خریداری شده بود – بر روی پلتفرم Binance Launchpad قرار گرفت و در کمتر از 15 دقیقه، 7.2 میلیون دلار تامین مالی انجام داد. اتفاقی که در ICO به هیچ عنوان قابل تصور نیست.

هرچند تامین مالی یک استارت‌آپ در 15 دقیقه چیزی شبیه به رویاست و برای شرکت‌های فعال در ارزهای دیجیتال بسیار عالی می‌باشد، اما بایننس رکورد بهتری را نیز به ثبت رسانده‌است. دومین IEO انجام شده در صرافی بایننس، Fetch.AI بود که 6 میلیون دلار در 22 ثانیه جمع‌آوری شد!

پس از موفقیت‌های صرافی بایننس در زمینه انجام IEO ها، دیگر صرافی‌ها نیز پلتفرم IEO خود را راه‌اندازی کردند. به طور مثال Bitmex Luanchpad صرافی بیت‌مکس، Bitrex IEO صرافی بیترکس، OK Jumpstart صرافی OK اکسچنج و… در ادامه فعالیت بایننس به وجود آمدند.

تفاوت‌های ICO و IEO

در جدول زیر تفاوت‌های اساسی این دو را نشان داده‌ایم.

IEO یا عرضه اولیه صرافی چیست و چه تفاوتی با ICO دارد

مزایا و معایب IEO

  • اعتماد

یکی از مهمترین مزایای IEO ها، بحث اعتماد و اطمینان می‌باشد. در روش ICO هرکس بخواهد با راه‌اندازی یک وب‌سایت می‌تواند اقدام به فروش توکن‌های خود کند. این حالت را مقایسه کنید با یک IEO که در صرافی بایننس انجام می‌شود. طبیعتا صرافی بایننس شهرت و محبوبیت خود را با یک پروژه به خطر نمی‌اندازد. لذا برای پذیرفتن یک IEO تحقیقات گسترده‌ای بر روی پروژه مورد نظر انجام می‌دهد. پس وقتی یک IEO در صرافی بایننس انجام می‌شود، می‌توانیم اطمینان حاصل کنیم که پروژه مورد نظر از نظر فاندامنتال، قدرتمند می‌باشد.

بنابراین، IEO ها می‌توانند احتمال رشد پروژه‌های کلاهبرداری را تا حد زیادی برطرف کنند. همچنین از طریق IEO ها ورود پروژه‌های مشکوک به بازار بسیار کاهش خواهد یافت.

پروژه RAID مثال خوبی برای اثبات این موضوع است. اخیرا، صرافی  بیترکس IEO خود را برای پروژه RAID چند ساعت پیش‌از آغاز فروش آن، لغو کرد. این صرافی علت این‌کار را قطع همکاری شرکت RAID با شرکت OP.GG  (شرکت پردازش داده‌های الکترونیکی) اعلام کرد.

صرافی بیترکس اعلام کرد که به دلیل آنکه همکاری این شرکت با شرکت OP.GG بسیار مهم و حائز اهمیت بوده، لذا قطع همکاری این دو، اتفاق خوشایندی نمی‌باشد. حالا تصور کنید این اتفاق در قالب ICO انجام می‌شد. طبیعتا فروش توکن‌ها متوقف نمی‌شد و یک شرکت مشکوک دیگر وارد بازار ارزهای دیجیتال می‌شد. فراوانی این شرکت‌ها، احساس کلی مردم نسبت به این بازار را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

  • امنیت

به دلیل آنکه عمل انتشار توکن‌ها توسط صرافی‌ها انجام می‌شود، لذا تامین امنیت آن نیز بر عهده صرافی بوده و از این جهت، امنیت این کار تضمین شده می‌باشد.

  • سهولت در تامین مالی پروژه‌ها

شرکت‌های استارت‌آپی فعال در حوزه ارزهای دیجیتال از انجام بی عیب و نقص انتشار توکن‌های خود توسط صرافی منتفع می‌شوند. آنها نیازی نیست نگران چگونگی انجام این‌کار باشند. این حالت را با ICO ها مقایسه کنید که هر شرکت بایستی تمام مراحل انتشار توکن را به تنهایی انجام دهد.

هر چند شرکت‌ها برای انجام IEO ها متحمل هزینه‌هایی خواهند شد. اما در هر صورت صرافی‌ها به دلیل داشتن کاربران زیاد، در بحث بازاریابی، کمک زیادی به پروژه‌ها و تامین مالی آنها خواهد کرد.

  • لیست شدن در صرافی

اگر پروژه‌ها از طریق IEO ​اقدام به انتشار توکن‌های خود کنند، همزمان در صرافی لیست خواهند شد. اصطلاحا با یک تیر دو نشان زده‌اند! هم توکن‌های خود را منتشر کرده‌اند و هم در یک صرافی ارز دیجیال لیست شده‌اند.

پروژه‌ها برای لیست شدن در یک صرافی عموما بایستی 20 بیت کوین بپردازند. اما در IEO ها تخفیف‌هایی شامل آنها می‌شود که از منظر اقتصادی می‌تواند به صرفه باشد.

  • چگونه در یک IEO​ شرکت کنیم؟

در حال حاضر در جامعه ارزهای دیجیتال، IEO ها زیاد مورد استفاده قرار نمی‌گیرند. اما اگر بخواهیم در یک IEO شرکت کنیم، ابتدا لازم است تا به دنبال پروژة مورد علاقه خود باشیم. پس از اینکه پروژة مورد علاقه خود را پیدا کردیم، باید دید این پروژة قرار است در کدام صرافی IEO شود. قدم بعدی باز کردن حساب کاربری در آن صرافی می‌باشد. اینجا مانعی برای کاربران ایرانی وجود دارد. برای شرکت در IEO ها حتما بایستی حساب کاربری خود را احراز هویت کنید. فعلا این مورد برای کاربران ایرانی وجود ندارد.

پس از آنکه حساب کاربری خود را احراز هویت کردید، پس از اعلام صرافی می‌توانید اقدام به خرید IEO کنید. پس از انتشار توکن، خرید شما تکمیل شده و صاحب توکن جدید خواهید بود.

  • روش IEO و ایجاد رونق در تامین مالی شرکت‌ها

ICO ها در سال‌های 2017 و 2018 در بحث تامین مالی شرکت‌ها رونق زیادی ایجاد کردند. هرچند در پی آن، بسیاری از شرکت‌های کلاهبرداری و پروژه‌های مشکوک نیز وارد بازار ارزهای دیجیتال شدند. دلیل ممنوعیت این روش تامین مالی نیز همین موضوع بود. به طور کلی ICO ها روش پایدار برای تامین مالی شرکت‌های ارزهای دیجیتال نبود.

در مقابل، IEO روش مطمئن‌تری در مقایسه با ICO می‌باشد. زیرا در این بین یک واسطه قرار گرفته‌است که به راحتی حاضر به ریسک برای از دست دادن محبوبیت خود نخواهد بود.

به همین دلیل به نظر می‌رسد که IEO پتانسیل آن را دارد که به یک روش و مدل استاندارد برای تامین مالی شرکت‌های فعال در حوزه ارزهای دیجیتال تبدیل شود.

 



ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)