مونرو – Monero چیست؟ معرفی ارز دیجیتال XMR به زبان ساده


مونرو یک ارز دیجیتال و شبکه بلاک چینی است. در این مطلب به معرفی Monero ، روش‌های خرید و فروش ، استخراج ، آینده و کیف پول های این ارز دیجیتالی می‌پردازیم.

ارز دیجیتال مونرو – XMR با قابلیت‌هایی همچون امنیت بالا، حفظ حریم خصوصی کاربران و علی‌الخصوص تراکنش‌های غیرقابل ردیابی، یکی از محبوب‌ترین و بحث‌برانگیزترین رمزارزها در بازار ارزهای دیجیتال است. مونرو همچون دیگر ارزهای مجازی، دارای یک بلاک چین متن باز است که تراکنش‌ها روی آن ثبت شده و می‌توان به‌وسیله فرایند استخراج و ماینینگ، این ارز دیجیتال را بدست آورد. در حقیقت آن چیزی که ارز دیجیتال Monero را از دیگر ارزهای مجازی متمایز می‌سازد، بلاک چین منحصربفرد آن است که از ردیابی تراکنش‌ها و نمایش جزئیات آن‌ها جلوگیری می‌کند. در واقع مونرو یک لایه محافظتی اضافی برای هویت کاربران خود فراهم آورده است.

در این مطلب قصد داریم به موضوعات زیر بپردازیم:

  • ارز دیجیتال مونرو چیست؟
  • ارز دیجیتال XMR چگونه کار می‌کند؟
  • قابلیت تعویض – Fungibility ارز دیجیتال مونرو
  • استخراج رمز ارز Monero
  • نحوه خرید ارز دیجیتال مونرو
  • نحوه ذخیره ارز دیجیتال XMR
  • نتیجه‌گیری

ارز دیجیتال مونرو چیست؟

مونرو یک شبکه بلاک چینی و یک ارز دیجیتال با نماد XMR است. این ارز، در زمره ارزهای دارای ساختار منحصر به فرد قرار دارد، که در ادامه با آن بیشتر آشنا می‌شویم.

انتشار وایت پیپر ارز دیجیتال Monero

تاریخچه ارز دیجیتال مونرو از سال ۲۰۱۳ آغاز می‌شود. در واقع مسیر این رمز ارز، با انتشار یک مقاله حاوی یک پروتکل کاربردی برای قدرت بخشیدن به رمزنگاری ارزهای مجازی به نام کریپتونایت – CryptoNote، آغاز شد. نویسنده این وایت پیپر همانند ساتوشی ناکاموتو، خالق اسرارآمیز بیت کوین، از اسم مستعار نیکلاس فن زابرهاگن  (Nicolas van Saberhagen) برای محافظت از هویت خود استفاده کرد. به‌طور معمول، وایت پیپرها در ابتدا اهداف پروژه را شرح داده و سپس، برنامه‌های فنی پیش‌رو در جهت اجرای فناوری مورد نظر را معرفی می‌کنند.  با این حال، وایت پیپر کریپتونایت بیشتر نقدی بود به ارز دیجیتال بیت کوین و مشکلات عمده آن در زمینه‌هایی همچون حفظ حریم خصوصی کاربران و همچنین سانسور در شبکه بلاک چین این ارز دیجیتال.

زابرهاگن نگرانی‌های خود در مورد حریم خصوصی بیت کوین را اینگونه مطرح کرده است:

متأسفانه بیت کوین قابلیت غیرقابل ردیابی بودن کاربران که یک الزام است را برآورده نمی‌کند.  ازآنجایی که تمامی تراکنش‌هایی که بین مشارکت کنندگان شبکه انجام می‌شود عمومی هستند، فرستنده و گیرنده هر تراکنش را می‌توان به طرز شفافی ردیابی کرد. حتی اگر دو شرکت کننده به‌صورت غیرمستقیم وجوهی را بین خود مبادله کنند، شرکت کننده‌ی دیگر می‌تواند فرستنده و دریافت کننده نهایی وجوه را شناسایی کند.

پیدایش بایت کوین – Bytecoin و بیت مونرو – BitMonero

چندی پس از انتشار مقاله کریپتونایت، توسعه‌دهندگان شروع به تحقیق درباره هدف نهایی این الگوریتم کردند و نتیجه آن، ایجاد ارز دیجیتال بایت کوین – Bytecoin بود. طولی نکشید که کشمکش‌ها در مورد بایت کوین آغاز گردید، چراکه تیم مؤسسین آن تصمیم گرفتند سکه‌ها را پیش‌فروش کرده و پیش از آنکه به‌صورت عمومی توزیع شود، در دسترس افرادی که پیش‌خرید کرده بودند، قرار دهند. این امر در کنار دیگر رفتارهای مشکوک، باعث ایجاد روندی جدید در شکل گیری این ارز دیجیتال شد. برخی از توسعه‌دهندگان به سرپرستی ریکاردو اسپانی (Riccardo Spagni) تصمیم به اجرای مجدد پروژه از طریق هاردفورک شبکه Bytecoin گرفتند. آنها تصمیم گرفتند تا نام پروژه را به بیت مونرو – BitMonero تغییر دهند (مونرو لغتی به زبان اسپرانتو و به معنی سکه است). نهایتاً حمایت کنندگان اصلی، نام این ارز دیجیتال را به Monero تغییر دادند.

فورک ارز دیجیتال مونرو

مونرو به دلیل مورد استفاده قرار گرفتن در شبکه دارک نت آلفا‌بی – AlphaBay، توانست با رشدی باورنکردنی در سال ۲۰۱۶، به جمع ارزهای دیجیتال برتر بازار صعود کند. همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد، ویژگی غیرقابل ردیابی بودن مونرو مورد استقبال بسیاری از افرادی که تراکنش‌های غیرقانونی انجام می‌دادند، قرار گرفت. این ارز دیجیتال که اهداف بلند پروازانه‌ای در سر داشت، بیش از پیش در بازار در حال رشد بود. ویژگی پیگیرگریزی این رمزارز باعث شده تا بسیاری از هکرها ترجیح می‌دهند که به جای بیت کوین، از ارز دیجیتال XMR برای باج گیری استفاده کنند. مونرو منحصراً مستعد چنین مشکلاتی است، چراکه برخلاف دیگر ارزهای دیجیتال همچون بیت کوین که برای استخراج به سخت‌افزارهای مخصوصی احتیاج دارند، امکان ماین کردن ارز دیجیتال Monero با استفاده از CPU های معمولی کامپیوترها نیز امکان‌پذیر است.

تیم ارز دیجیتال مونرو

مونرو دارای یکی از پویاترین جوامع در دنیای ارزهای دیجیتال است و بیش از دویست و چهل توسعه‌دهنده فعال دارد، که حدود 30 نفر از آن‌ها تیم توسعه‌دهنده اصلی ارز دیجیتال Monero را تشکیل می‌دهند. بخش اعظمی از تیم اصلی مونرو و سایر توسعه‌دهندگان این ارز، با اسامی مستعار فعالیت می‌کنند و تمایلی ندارند تا نام اصلی آنها در اخبار مربوط به حوزه کریپتو ذکر شود. البته در این بین ریکاردو اسپاگنی – Riccardo Spagni، که در اکانت توییتر خود با نام fluffypony فعالیت دارد، به‌صراحت صحبت‌های خود را بیان می‌کند. اسپانی، چهره جنجالی مونرو، ساکن آفریقای جنوبی است که به نظر می‌رسد دنبال زیر و رو کردن تمامی سیستم‌های جهانی و خصوصاً سیستم‌های بانکی است. ریکاردو شهرت خاصی در توئیتر به علت صحبت‌هایش دارد. به عنوان مثال، او بارها ادعا کرده که کلیدهای خصوصی خود را در یک حادثه قایقرانی از دست داده است.

ارز دیجیتال Monero

آقای اسپانی در مورد راه‌اندازی مجدد ارز دیجیتال مونرو می‌گوید:

در این فکر بودم که ارزش این ارز دیجیتال را بالا ببرم و بعد آن را بفروشم. چون در اصل دنبال ایده‌هایی بودم که بتوانم آن‌ها را روی بیت کوین پیاده کنم. پایه کد نویسی بیت کوین برای من بسیار جالب‌تر از مونرو بود و به این فکر می‌کردم که من نمی‌خواهم روی این پایه کدنویسی کارکنم. پایه کدنویسی مونرو وحشتناک است!

علی‌رغم عدم علاقه اولیه اسپانی به ارز مجازی مونرو، وی کماکان به همکاری خود با تیم Monero ادامه داد و همچنان به عنوان تریبون اصلی این ارز دیجیتال با مجموعه همکاری می‌کند.

ارز دیجیتال Monero چگونه کار می‌کند؟

شبکه ارز دیجیتال مونرو از سه طریق نسبت به حفظ حریم خصوصی کاربران و ناشناس ماندن آن‌ها در شبکه بلاک چین خود اقدام می‌کند. امضاهای حلقه – Ring Signatures به فرستنده یک تراکنش این امکان را می‌دهد تا بین گروهی از آدرس‌های ارسال‌شده در شبکه مخفی شود. در واقع زمانی که یک تراکنش انجام می‌شود، گروهی از فرستنده‌های احتمالی وجود دارند که توسط کلیدهای خود در شبکه نشان داده می‌شوند، ولی هویت فرستنده واقعی هرگز در داده‌های ذخیره‌شده در بلاک چین آشکار نمی‌گردد.

تراکنش‌های محرمانه حلقه یا RingCT، در حقیقت نحوه پنهان کردن مبلغ تراکنش‌ها و معاملات است.  این برنامه در ژانویه سال ۲۰۱۷ (دی‌ماه ۱۳۹۵) روی بلاک چین مونرو پیاده‌سازی شد و از سپتامبر ۲۰۱۷ (شهریورماه ۱۳۹۶)، به شکل رسمی اجرا گردید. در واقع از آن زمان بود که تمام معاملات در شبکه بلاک چین مونرو، به طور پیش‌فرض از قابلیت RingCT استفاده می‌کنند. این به‌روزرسانی با پنهان‌سازی مبلغ تراکنش‌ها، آدرس فرستنده و گیرنده و همچنین مقصد، مبدأ و شیوه تولید کوین‌های XMR، امضاهای حلقه و دیگر مؤلفه‌های تراکنشات را بهبود بخشیده است.

آدرس‌های مخفی این امکان را به فرستنده می‌دهد تا یک آدرس یکبار مصرف را برای تراکنش‌هایی که به‌طور تصادفی ایجاد می‌شوند، بسازد. در حقیقت تراکنش میان این آدرس‌های مخفی ثبت می‌شود، ولی به هیچ عنوان نمی‌توان آن را به گیرنده (خریدار) یا فرستنده (فروشنده) نسبت داد. در کمال تعجب، افرادی هم وجود دارند که نگران محرمانه بودن تراکنش‌ها در شبکه مونرو هستند. در واقع مخفی بودن هویت ارسال‌کنندگان، گیرندگان و مبلغ معاملات، ویژگی‌های فوق‌العاده‌ای هستند که مجرمان را قادر می‌سازد تا بدون شناخته شدن و ردیابی، معاملات غیرقانونی خود را انجام دهند. اما حریم شخصی چیزی است که مردم  همواره به آن علاقه‌مند بوده‌اند. در حقیقت تمامی افراد چیزهایی دارند که دوست دارند آنها را خصوصی نگه‌داشته و بخش عمده‌ای از آنها نیز حتی کاملاً قانونی هستند.

بیشتر بخوانید: کوین حریم خصوصی چیست؟ معرفی بهترین کوین‌ های حریم خصوصی در سال 2020

قابلیت تعویض – Fungibility ارز دیجیتال مونرو

قابلیت تعویض یا Fungibility در حقیقت یک اصطلاح اقتصادی است که برای توصیف واحدهای جداگانه‌ای از کالاهایی که قابل تعویض هستند، بکار می‌رود. مثالی ساده از این اصطلاح، استفاده از دلار آمریکا است. دو قبض ۱۰ دلاری را می‌توان با یک اسکناس ۲۰ دلاری پرداخت کرد، بدون اینکه مبلغی اضافی پرداخت کنید یا اینکه پس از پرداخت، ارزش مبلغ پرداختی چیزی کمتر از ارزش اصلی قبض باشد. در حقیقت یک اسکناس بیست دلاری همان مقدار ارزشی دارد که دو اسکناس ۱۰ دلاری دارند. اکثر ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین، اصول اولیه Fungibility را رعایت می‌کنند، زیرا در حالت کلی یک بیت کوین، ارزشش تنها یک واحد BTC است. با این حال، یکی از نقاط ضعف بیت کوین که توسط سازندگان ارز دیجیتال Monero به آن اشاره شده، شفافیت آن است که کاربران را با مشکلاتی همچون سانسور و دیگر مسائل این چنینی روبرو می‌سازد.

بیشتر بخوانید: توکن NFT یا غیرقابل تعویض (Non-Fungible) چیست؟

حریم خصوصی در شبکه ارز دیجیتال Monero

فرض کنید یک صرافی ارز دیجیتال مورد حمله هکرها قرار بگیرد و بیت کوین کاربرانی که دارایی‌های دیجیتال خود را از کیف پول صرافی خارج نکرده‌اند (به‌هیچ‌عنوان این کار را انجام ندهید)، به سرقت برود. در صورتی که هکرها، بیت کوین های سرقتی را از صرافی خارج و به کیف پول خود منتقل کنند، تراکنش مربوط به انتقال برای همه آشکار خواهد بود. بنابراین کیف پول فرد هکر مشخص شده و از آن پس، فروش بیت کوین‌های درون آن برای وی سخت خواهد بود، چراکه اکثر صرافی‌های ارز دیجیتال برای فروش مبالغ بالا، احراز هویت را اجباری کرده‌اند و در این صورت هویت هکر افشا خواهد شد.

بیشتر بخوانید: هشدار به کاربران ایرانی: احراز هویت در بیتمکس اجباری می‌شود!

خصوصیات حریم خصوصی مونرو، کاربران را از مقابله با چنین مشکلاتی محافظت کرده اما در کنار آن، کمی اعتبار XMR را به دلیل مسائل مربوط به معاملات غیرقانونی، خدشه‌دار می‌کند. اگر فرد هکر بجای بیت کوین از مونرو استفاده کند، هیچگاه کیف پول وی مشخص نخواهد شد و او به راحتی می‌تواند مبلغ سرقتی را بفروشد. در حقیقت غیرقابل ردیابی بودن تراکنش‌های ارز دیجیتال Monero، بدون شک بستر را برای برخی از افرادی که به دنبال انجام معاملات غیرقانونی هستند فراهم می‌کند، اما حامیان این رمز ارز به این موضوع به چشم یکی از مشکلاتی که بطور طبیعی در دنیای ارزهای دیجیتال وجود دارند و انجام شدن آن‌ها توسط برخی از افراد اجتناب‌ناپذیر است، نگاه می‌کنند.

استخراج ارز دیجیتال مونرو

استخراج  و ماینینگ فرآیندی است که در آن تراکنش‌ها، در یک شبکه بلاک چین با تکمیل یک بلااک و ثبت اطلاعات موجود در آن، تأیید می‌شود. با استفاده از الگوریتم اجماع اثبات کار – PoW، ماینرها به صورت داوطلبانه به شبکه متصل شده و توان سخت‌افزاری خود را جهت حل محاسبات ریاضی پیچیده در اختیار آن قرار داده و با تکمیل شدن محاسبات، پاداشی در قالب ارز دیجیتال آن شبکه به ماینر تعلق می‌گیرد. سکه‌های جدید از این طریق ایجاد می‌شوند و سیستم به این صورت کاربران را نسبت به حفظ شبکه تشویق می‌کند.

استخراج ارز دیجیتال مونرو

به صورت کلی، مونرو روی الگوریتم رمزنگاری CryptoNight ایجاد شده است (از ویژگی‌های CryptoNote، ایجاد فرایند استخراج عادلانه‌تر نسبت به بیت کوین است). در واقع بیت کوین کار خود را به‌ عنوان ارز دیجیتال به شکلی شروع کرد که آن را می‌شد توسط پردازش گره‌های گرافیکی (GPU)، ماین کرد. با گسترش شبکه Bitcoin، محاسبات پیش‌رو پیچیده‌تر شده و برای حل آنها و تکمیل بلوک و نهایتاً کسب پاداش از شبکه، به توان پردازشی بیشتری نیاز بود. در این زمان بود که ماینرهای GPU دیگر توان محاسباتی کافی را نداشتند و با مصرف برق بالا و زمان زیادی که برای حل هر مسئله صرف می‌کردند، دیگر ماینینگ با آن‌ها صرفه اقتصادی نداشت و بالاجبار این ماینرها، جای خود را به سخت‌افزارهای تخصصی ایسیک – ASIC دادند.

بیشتر بخوانید: استخراج بیت کوین چگونه انجام می شود؟

نحوه توزیع توکن ها

ارز دیجیتال مونرو به گونه‌ای طراحی‌شده که در برابر ASIC ها مقاوم باشد. در حقیقت این به این معنی است که فرآیند استخراج، با استفاده از ترکیبی از GPU و CPU قابل انجام است.  در واقع این امر، به دلیل ساز و کار گواه اثبات کار سیستم مونرو امکان‌پذیر است. به‌جای الگوریتم استاندارد هش اثبات کار، این شبکه یک سیستم رأی گیری واقعی ایجاد کرده که در آن کاربران به ترتیب به تراکنش‌های صحیح در شبکه بلاک چین رأی می‌دهند. از این رو، هر یک از شرکت‌کنندگان با استفاده از این روش از حقوق برابری برخوردار هستند. در اصل این روش برای توزیع یکنواخت‌تر سکه‌ها در طول عمر این ارز دیجیتال، پایه‌گذاری شده است. علاوه بر این، مقاومت ASIC  ها با هدف در تنگنا قرار دادن آن‌ها، توزیع ارزهای XMR را بیش از پیش عادلانه‌تر می‌کند.

سخت افزار کوین‌هایو – Coinhive

کوین‌هایو یک سخت‌افزار ماینینگ مونرو است، که از طریق جاوا اسکریپت پیاده‌سازی شده و به وب‌سایت‌ها این امکان را می‌دهد تا ترافیک وب خود را به یک عملیات استخراج تبدیل کنند.  اساساً، زمانی که Coinhive در یک صفحه وب فعال است، از قدرت پردازش رایانه هر بازدیدکننده وب‌سایت، برای ماین کردن ارز دیجیتال Monero استفاده می‌کند و اکثراً این استفاده، بدون اطلاع کاربر بوده و به نوعی غیرقانونی است. نمونه‌هایی از عملکرد غیرقانونی کوین هایو طی چند سال گذشته گزارش‌شده، بااین‌حال، اخیراً Coinhive اعلام کرده که به دلیل عدم توجیه اقتصادی، قصد دارد تا این بستر را غیرفعال کند.

نحوه خرید ارز دیجیتال مونرو

ارز دیجیتال مونرو در بسیاری از صرافی‌های دیجیتال برای خرید و فروش در دسترس است. تعداد محدودی از صرافی‌ها این امکان را فراهم کرده‌اند تا کاربران بتوانند توکن XMR را با ارزهای فیات همچون دلار آمریکا، یورو و پوند انگلیس معامله کنند. با این حال، اکثر صرافی‌ها تنها اجازه می‌دهند تا مبادله مونرو و دیگر ارزهای دیجیتال، اغلب توسط بیت کوین، اتر و یا تتر انجام شود.

خرید ارز دیجیتال مونرو

یکی از بهترین صرافی‌های ارز دیجیتال، بایننس – Binance است که بستر ساده و مناسبی را برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد. از این رو، به کاربرانی که قصد خرید ارز دیجیتال XMR را دارند، توصیه می‌کنیم که از بیت کوین، اتریوم و یا اتر برای خرید مونرو در صرافی Binance استفاده کنند. از آنجایی که به سبب تحریم‌های موجود، استفاده از صرافی بایننس دارای پیچیدگی برای کابران ایرانی است، وبسایت بیت 24 بستر مناسبی را برای خرید سریع مونرو با نماد XMR از طریق درگاه شتاب فراهم کرده است.

بیشتر بخوانید: آموزش صفر تا صد ترید ارزهای دیجیتال در صرافی بایننس

نحوه ذخیره و کیف پول های ارز دیجیتال Monero

همچون دیگر  ارزهای مجازی، Monero را نیز باید در یک کیف پول ارز دیجیتال مناسب ذخیره کرد. حال اینکه این کیف پول می‌تواند یک والت دسکتاپ، سخت افزاری، تحت وب و یا نرم افزاری باشد. با وجود محبوبیت گسترده مونرو، گزینه‌های بسیاری برای انتخاب Wallet مناسب در دسترس هستند. این امر به این دلیل است که در نظر گرفتن تدابیر امنیتی در کیف پول‌های Monero، یکی از چالش‌های اصلی است. با این حال، اکسچینو مگ در مطلبی جداگانه به معرفی بهترین کیف پول های مونرو – XMR در سال 2020 پرداخته، که مطالعه آن را به شما عزیزان توصیه می‌کنیم.

کیف پول های مونرو

نتیجه‌گیری

مونرو یکی از منحصربفردترین ارزهای دیجیتال فعلی است. تراکنش‌های سریع، ارزان و ناشناس به لطف فناوری بی‌نظیری که برروی بلاک چین پایه‌گذاری شده، باعث شده که افراد بسیاری به این ارز مجازی علاقه مند شوند. در حقیقت پیدایش Monero نه در جهت افزایش ثروت افراد ثروتمند، بلکه به عنوان ابزاری برای انجام معاملات کاربران عادی که قصد دارند تا از سد اقدامات محدودکننده مؤسسات مالی سنتی و ابزارهای آن‌ها عبور کنند، ساخته شده است.

اگرچه مونرو از عیب و ایراد عاری نیست، اما استفاده از این ارز دیجیتال برای مقاصد غیرقانونی توصیه نمی‌شود و در واقع این امر ناشی از نقص‌های موجود در طراحی شبکه این رمزارز است.


برچسب ها: مونرو

ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)