ترون چیست؟ معرفی کامل رمز ارز TRX و بلاک چین Tron به زبان ساده


ترون یک ارز دیجیتال و شبکه بلاک چین است. در این مطلب به معرفی Tron ، روش‌های خرید و فروش ، استخراج ، آینده و کیف پول های رمز ارز TRX می‌پردازیم.

ارز دیجیتال ترون با نماد TRX، یکی از رمز ارزهای محبوب میان کاربران ایرانی است. بسیاری از افراد این ارز مجازی را رقیبی برای اتریوم می‌داند. برخی از افراد نیز با سرمایه گذاری در این ارز دیجیتال، رویای آنچه که در مورد قیمت بیت کوین در سال‌های اخیر رخ داده است را در سر دارند. اگر عباراتی مانند “ترون چیست؟” و یا “بلاک چین ترون چگونه کار می‌کند؟” گوشه‌ای از ذهن شما را درگیر کرده، به هیچ وجه این مقاله را از دست ندهید. این مقاله به بخش‌های مختلفی تقسیم شده است. برای دسترسی سریع به هریک از آن‌ها می‌توانید از فهرست زیر استفاده کنید:

ترون چیست؟

ترون یکی از جاه‌طلبانه‌ترین پروژه‌های دنیای ارز دیجیتال با هدف ایجاد اینترنت کاملا غیر متمرکز است. پروتکل Tron به عنوان یکی از بزرگ‌ترین سیستم‌های مبتنی بر بلاک چین شناخته می‌شود. این پروژه از نظر مقیاس‌ پذیری بسیار عالی عمل می‌کند و دارای توان بالایی است. لذا با توجه به قدرت بالای شبکه ترون، ادعای این پروژه مبنی بر ایجاد اینترنت جهانی و غیر متمرکز، غیرمعقول به نظر نمی‌رسد. با استفاده از Tron می‌توان قرارداد هوشمند (Smart Contract) خود را گسترش داد و توکن اختصاصی مربوط به آن را ساخت. وینک – WIN و بیت تورنت – BTT، نمونه‌ای از توکن‌های ساخته شده بر بستر ترون هستند.

بیشتر بخوانید: وب 3 – Web 3 چیست؟ آشنایی با اینترنت غیرمتمرکز نسل سوم

ترون در مرداد سال 97، با خرید بیت تورنت – Bittorrent گام بلندی در راستای اهدافش برداشت و پس از آن، بنیاد ترون توانست مالکیت چندین پروژه بزرگ دیگر را از آن خود کند و با ایجاد همکاری‌های متعدد، به برند معتبری در دنیای ارزهای دیجیتال تبدیل شود.

توکن شبکه ترون، رمز ارز TRX نام دارد. در زمان نگارش این مقاله (11 شهریور 99) این ارز دیجیتال با ارزش بازاری معادل 2.1 میلیارد دلار در جایگاه چهاردهم بزرگترین رمز ارزهای بازار قرار دارد.

خالق ترون کیست؟

ترون زاییده افکار جاسین سان – Justin Sun کارآفرین 30 ساله چینی است. وی سابقه فعالیت در پروژه ریپل را در کارنامه دارد. تاکنون افراد و شرکت‌های مختلفی از جاستین سان و ایده ترون حمایت کرده‌اند. بیت‌مین (Bitmain) که یکی از غول‌های صنعت ساخت دستگاه‌های ماینر است، از جمله حامیان بزرگ ترون و جاستین سان محسوب می‌شود.

جاستین سان خالق ارز دیجیتال ترون

جالب است بدانید که در سال 2017، نام جاستین سان در فهرست 30 فرد ثروتمند زیر 30 سال در چین و آسیا مجله فوربس (Forbes) قرار گرفت.

ارز دیجیتال TRX چیست؟

ارز دیجیتال شبکه بلاک چین ترون، رمز ارز TRX است که پیش‌تر با نام ترونیکس – Tronix شناخته می‌شد. ترون از طریق برگزاری عرضه اولیه سکه (ICO) در سال 2017، توانست 70 میلیون دلار سرمایه جذب کند. در آن زمان، ارز TRX یک توکن بر بستر اتریوم و بر مبنای استاندارد ERC-20 بود.

یک سال پس از عرضه اولیه و در پنجم تیرماه 97، ترون بلاک چین اختصاصی خود را راه‌اندازی کرد و تمام توکن‌های TRX روی شبکه اتریوم، تبدیل به کوین‌های TRX بر بستر شبکه بلاک چین Tron شدند. از آن زمان، جامعه بنیاد این شبکه بلاکچینی هر سال این روز را به عنوان “روز استقلال ترون” جشن می‌گیرند.

کاربرد ارز دیجیتال ترون و رمز ارز TRX چیست؟

اگر ترون را یک اکوسیستم در نظر بگیریم که یکی از بخش‌های اصلی آن وجهه اقتصادی شبکه باشد، آنگاه ارز دیجیتال TRX نیروی محرکه این اکوسیستم است. این رمز ارز را می‌توان به عنوان یک واحد پولی مشترک بین تمام اپلیکیشن های غیرمتمرکز و اسمارت کانترکت های مبتنی بر Tron در نظر گرفت.

از آنجایی که ارز TRX بر اساس بلاک چین کار می‌کند، کلیه تراکنش‌ها همتا به همتا هستند و لذا هیچ شخص ثالث و نهاد متمرکزی مانند دلال‌ها و یا بانک‌ها وجود ندارد. ساختار ترون به گونه‌ای است که تراکنش‌ها بسیار سریع و با کارمزد بسیار پایین انجام می‌شوند. این ویژگی یکی از برتری‌های Tron نسبت به شبکه‌های کندی مانند اتریوم است. در ادامه با برخی از کاربردهای این ارز دیجیتال آشنا می‌شویم.

استفاده از رمز ارز TRX به عنوان پول دیجیتال

ارز دیجیتال ترون با نماد TRX واسطه تبادل اصلی میان برنامه‌های اکوسیستم این شبکه است. به عنوان مثال، برای استفاده از برخی از برنامه‌های مبتنی بر شبکه ترون، شما ملزم به پرداخت ارز TRX به عنوان کارمزد هستید. همچنین در صورت کسب درآمد از این برنامه‌ها، درآمد شما از جنس توکن TRX خواهد بود.

ارز دیجیتال TRX

ارز دیجیتال TRX را می‌توانید برای هرکسی که یکی از کیف پول های ترون را داشته باشد، ارسال کنید. مهم نیست که گیرنده در کجای دنیا و مشغول چه کاری باشد، تراکنش‌های ترون بسیار سریع و با کارمزد پایینی انجام می‌شوند. این قابلیت باعث شده اکنون شاهد آن باشیم که در کنار بیت کوین و برخی دیگر از ارزهای دیجیتال، رمز ارز TRX به عنوان یک واحد پولی برای خرید از فروشگاه‌ها و یا پرداخت هزینه سرویس‌های مختلف شناخته شود.

شرکت در شبکه ترون

خرید ترون و نگهداری آن در کیف پول های اصلی این ارز دیجیتال، حق مشارکت در شبکه را برای شما به دنبال خواهد داشت. با فریز کردن رمز ارز TRX در والت خود، ضمن کمک به افزایش قدرت شبکه، قادر خواهید بود که در رای‌گیری‌های Tron شرکت کنید. امکان آزاد کردن ارزهای ترون در هر زمانی نیز وجود دارد، اما به یاد داشته باشید فقط تا زمانی که ارزهای شما فریز شده باشند، حق شرکت در رای‌گیری‌ها و مشارکت در تصمیمات شبکه را خواهید داشت.

یکی دیگر از مزیت‌های نگهداری ارز دیجیتال ترون، دریافت ایردراپ‌هایی نظیر توکن بیت تورنت (BTT) به صورت دوره‌ای است.

ساخت توکن‌های TRC-10 و TRC-20

توسعه‌دهندگان برای ساخت توکن، قراردادهای هوشمند و اپلیکیشن های غیر متمرکز بر بستر ترون، ملزم به پرداخت کارمزد اولیه در قالب ارز دیجیتال TRX هستند. به عنوان مثال کارمزد ساخت توکن TRC-10 برابر با 1024 واحد رمز ارز TRX است. کارمزدهای دریافتی برای ساخت توکن و اسمارت کانترکت نیز برای همیشه از شبکه حذف خواهند شد. دریافت کارمزد منجر به آن می‌شود که ساخت برنامه‌های اسپم کاهش یابد و سطح کیفی برنامه‌های توسعه داده شده، افزایش پیدا کند.

سرمایه گذاری در رمز ارز TRX

خرید ارز دیجیتال ترون و سرمایه‌گذاری در آن برای افراد ریسک پذیر مناسب است. ممکن است در آینده و با افزایش مقبولیت بلاک چین و ارزهای دیجیتال در سطح دنیا، شاهد افزایش قیمت ارز دیجیتال TRX باشیم. اما باز هم یادآوری می‌شود که نوسان‌های شدید قیمتی، ذات بازار ارزهای دیجیتال است. به عنوان مثال، قیمت ترون پس از عرضه به بازار طی چند ماه حدود 10000 درصد افزایش یافت. اما پس از آن شاهد افت 90 درصدی قیمت این ارز دیجیتال بودیم. بنابراین در مورد سرمایه گذاری روی ترون باید احتیاط کرد.

ارز دیجیتال ترون

توکن TRC-10 و TRC-20 ترون چیست؟

همانطور که در بخش قبلی گفته شد، ترون ساختاری مشابه با اتریوم دارد و با استفاده از برنامه نویسی روی شبکه بلاک چین این ارزهای دیجیتال، می‌توان اپلیکیشن های غیرمتمرکز (DApps)، قراردادهای هوشمند و توکن‌های اختصاصی مربوط به آن‌ها را ساخت. همانند اتریوم که دارای چندین استاندارد ایجاد توکن مانند ERC-20 و ERC-721 است، ترون نیز از دو استاندارد TRC-20 و TRC-10 در ساختار خود استفاده می‌کند.

با استفاده از استاندارد TRC-10 می‌توان بدون داشتن هیچ دانش برنامه‌نویسی و با طی کردن چند مرحله ساده، توکنی را بر بستر شبکه ترون ایجاد کرد. در این صورت کاربر باید 1024 واحد ارز دیجیتال TRX را به عنوان کارمزد ایجاد چنین توکنی بپردازد. توکن بیت تورنت با نماد BTT مطرح‌ترین توکن بر مبنای استاندارد TRC10 است.

استاندارد TRC20 با تکیه بر ماشین مجازی ترون (TVM)، قادر به ایجاد قراردادهای هوشمند است. این استاندارد کاملا با استاندارد ERC20 اتریوم سازگار است، به طوری که توسعه‌دهندگان به راحتی می‌توانند قراردادهای هوشمند خود بر بستر اتریوم را به شبکه ترون منتقل کنند. توکن وینک با نماد WIN بر مبنای استاندارد TRC-20 ساخته شده است.

ارز دیجیتال ترون چگونه کار می‌کند؟

شبکه بلاک چین ترون از یک معماری سه لایه‌ای شامل لایه ذخیره سازی، لایه هسته و لایه برنامه بهره می‌برد:

لایه ذخیره سازی

لایه ذخیره سازی، پایین‌ترین لایه در شبکه بلاک چین ارز دیجیتال ترون است. این لایه نقش حافظه برای نگهداری بلاک‌ها و وضعیت شبکه را بر عهده دارد. به عبارتی، تمام داده‌های مربوط به اپلیکیشن های غیرمتمرکز، قراردادهای هوشمند یا اسمارت کانترکت‌ ها و به طور کلی شبکه Tron، در این لایه ذخیره می‌شود.

ترون چگونه کار می‌کند؟

لایه هسته

لایه هسته از چندین ماژول شامل مدیریت حساب‌ها، قراردادهای هوشمند و سیستم اجماع تشکیل شده است. ماشین مجازی ترون (Tron Virtual Machine) که کامپیوتر غیر متمرکز Tron محسوب می‌شود نیز در این لایه قرار دارد.

توسعه‌دهندگان با استفاده از زبان برنامه نویسی سالیدیتی (Solidity) که در اتریوم نیز استفاده می‌شود، قادر به توسعه قراردادهای هوشمند در ترون هستند. بر اساس اعلام بنیاد Tron، در آینده چندین زبان برنامه‌نویسی پیشرفته‌تر برای توسعه اسمارت کانترکت‌ها و قراردادهای هوشمند به پلتفرم این شبکه اضافه خواهد شد.

ترون از الگوریتم اثبات سهام نمایندگی شده (DPoS) برای اجماع استفاده می‌کند. بنابراین، استخراج در ترون معنایی ندارد و کاربران می‌توانند با استیکینگ ارز دیجیتال TRX به گره شبکه تبدیل شده و تراکنش‌ها را تایید کنند. شبکه نیز در ازای این کار، به نودهای خود، توکن TRX پاداش می‌دهد.

لایه برنامه

توسعه‌دهندگان با استفاده از ترون می‌توانند طیف وسیعی از کیف پول های برنامه‌های غیر متمرکز مبتنی بر بلاک چین را بسازند. به لطف انعطاف پذیری و مقیاس پذیری بالای ترون، اسمارت کانترکت های مبنی بر شبکه ترون را می‌توان برای کاربردهای مختلفی توسعه داد. کلیه تعاملات میان برنامه های غیر متمرکز ترون در لایه برنامه انجام می‌شوند.

تفاوت ترون با اتریوم و بیت کوین چیست؟

ساختار ترون با اتریوم شباهت بسیاری دارد، در حدی که برخی از افراد پروژه ترون را یک سرقت ادبی از اتریوم می‌دانند. ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) خالق اتریوم نیز بارها جاستین سان را متهم به کپی برداری از وایت پیپر Ethereum کرده است. با این حال، رمز ارز TRX و ETH تمایزهای کلیدی دارند. در سمت دیگر، بیت کوین نیز دارای ساختار کاملا متفاوتی نسبت این دو پروژه بلاک چینی است.

تفاوت tron و اتریوم

الگوریتم اجماع رمز ارز TRX

الگوریتم اجماع یکی از ویژگی‌های اصلی هر شبکه بلاک چینی است که منجر به ایجاد تفاوت‌هایی در سرعت، امنیت و مقیاس پذیری رمز ارزهای مختلف می‌شود. بیت کوین و اتریوم از الگوریتم اجماع اثبات کار (Proof of Work) استفاده می‌کنند. در سمت دیگر، الگوریتم اجماع مورد استفاده در ساختار بلاک چین ترون، اثبات سهام نمایندگی شده (Delegated Proof of Stake) است. تفاوت این دو الگوریتم باعث شده که تراکنش‌ها در Tron دارای سرعت بسیار بالا و کارمزد پایین باشند. البته اتریوم نیز قرار است با انجام آپگرید اتریوم 2 (Ethereum 2.0) الگوریتم اجماع خود را به اثبات سهام (Proof of Stake) تغییر دهد. این به‌روزرسانی منجر به افزایش سرعت و مقیاس پذیری ارز مجازی اتر (ETH) خواهد شد.

تعداد تراکنش‌ها بر ثانیه

در حال حاضر شبکه ترون قادر به پردازش بیش از 1000 تراکنش در ثانیه است. این در حالی است که اتریوم و بیت کوین، به ترتیب می‌توانند 25 و 6 تراکنش در ثانیه را پردازش کنند. بنابراین Tron از مقیاس پذیری بسیار بالاتری بهره می‌برد. با انجام بروزرسانی Ethereum 2.0، مقیاس پذیری اتریوم نیز بهبود اساسی خواهد یافت.

زمان تولید بلاک

تفاوت دیگر اتریوم، بیت کوین و ترون در زمان ایجاد بلاک در شبکه آن‌ها است. هر بلاک در شبکه Blockchain ارز دیجیتال ترون تقریبا هر 3 ثانیه یک بار تولید می‌شود. زمان تولید بلاک در Ethereum نیز 15 ثانیه است، اما تولید بلاک در شبکه بلاکچین بیت کوین حدود 10 دقیقه زمان می‌برد.

زبان برنامه‌نویسی

قابلیت برنامه‌نویسی روی بیت کوین بسیار محدود است. اما در سمت مقابل، اتریوم و ترون پلتفرم‌های توسعه قراردادهای هوشمند و اپلیکیشن های غیر متمرکز هستند و باید دارای زبان برنامه نویسی مناسبی برای توسعه‌دهندگان باشند. شبکه اتریوم از زبان Solidity استفاده می‌کند، که یک زبان مختص توسعه قراردادهای هوشمند است. اما ترون، با امکان برنامه نویسی به زبان‌های مختلف مانند جاوا، کار را برای توسعه‌دهندگان بسیار آسان کرده است.

استخراج ارز دیجیتال ترون

بر خلاف تصور بسیاری از افراد، تمام ارزهای دیجیتال قابل استخراج نیستند. به عبارتی، فقط ارزهای مبتنی بر الگوریتم اجماع اثبات کار را می‌توان ماین کرد. از آنجایی که ترون از الگوریتم اجماع اثبات سهام استفاده می‌کند، استخراج و ماینینگ در آن امکان پذیر نیست. در عوض ساختار این ارز دیجیتال به گونه‌ای است که می‌توان از طریق استیکینگ، رمزارزهای TRX را دریافت نمود. به عبارتی ساده‌تر، برای بدست آوردن ارز Tron، نیاز به خرید تجهیزات ماینینگ مانند دستگاه‌های ASIC نیست، بلکه با خرید ارز دیجیتال ترون و نگهداری آن در برخی از کیف پول ها، مقدار آن در طول زمان افزایش خواهد یافت.

بیشتر بخوانید: استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟ آموزش Staking در صرافی بایننس

استیکینگ ارز دیجیتال ترون

ترون چندمین ارز دیجیتال است؟

برخی از افراد تصور می‌کنند که هرچه یک ارز دیجیتال گران‌تر باشد، رتبه آن در میان ارزهای دیجیتال بالاتر است. اما در واقع لزوما این چنین نیست و آن چیزی که جایگاه یک ارز را تعیین می‌کند، ارزش بازار یا مارکت کپ (Market Cap) آن ارز مجازی است. طبق تعریف، ارزش بازار با استفاده از ضرب تعداد سکه‌های درگردش یک ارز در قیمت آن به دست می‌آید.

از ابتدای خلق بیت کوین تاکنون، این رمز ارز با اقتدار در رتبه اول بزرگترین ارزهای دیجیتال قرار گرفته است. رتبه‌های بعدی را آلت کوین‌ها تصاحب کرده‌اند. در زمان نگارش این مقاله، ارز دیجیتال ترون با ارزش بازار معادل 2.1 میلیارد دلاری، در جایگاه چهاردهم قرار گرفته است. این در حالی است که بزرگترین رقیب Tron یعنی اتریوم، در جایگاه دوم بازار ارزهای دیجیتال قرار دارد.

خرید ارز دیجیتال ترون و رمز ارز TRX

همانند اکثر ارزهای مجازی، خرید و فروش رمز ارز ترون نیز از طریق صرافی ارز دیجیتال امکان پذیر است. در صرافی‌های بین‌المللی مانند با‌یننس (Binance)، عمدتا برای خرید رمز ارز TRX نیاز به تهیه یک ارز دیجیتال دیگر مانند بیت کوین (BTC)، اتریوم (ETH) و یا استیبل کوین‌هایی مانند تتر (USDT) دارید. به عبارتی، شما در ابتدا باید یکی از این ارزهای دیجیتال را داشته باشید، تا بتوانید آن را تبدیل به Tron کنید.

صرافی بایننس را می‌توان بزرگترین صرافی ارائه دهنده خدمات خرید و فروش ارزهای دیجیتال دانست. این صرافی از نوع P2P است، به عبارتی معاملات کریپتوکارنسی در این صرافی بین کاربران صورت می‌گیرد. امکان ترید و معامله رمز ارز ترون نیز روی پلتفرم این صرافی امکان پذیر است. اما برای خرید ترون از این طریق باید به این نکته دقت داشت که اولا شما باید دارای یک ارز دیجیتال دیگر باشید تا بتوانید آن را به رمز ارز TRX تبدیل کنید، در ثانی این صرافی کاربران ایرانی را در لیست تحریم‌های خود قرار داده و برای استفاده از آن، باید نرم‌افزارهای تغییر آی پی را بکار گرفت.

بیشتر بخوانید: آموزش صفر تا صد ترید ارزهای دیجیتال در صرافی بایننس

خرید رمز ارز ترون از طریق صرافی‌های داخلی نیز امکان پذیر است. در این حالت دیگر نگرانی‌هایی مانند تحریم بودن وجود ندارد و به راحتی می‌توانید هر ارز دیجیتال را از طریق درگاه شتاب و پرداخت ریالی خرید کنید. بیت 24 یکی از بهترین صرافی‌های داخلی است که امکان خرید و فروش آنی ارزهای دیجیتال را فراهم نموده است.

نحوه ذخیره و کیف پول های ترون و رمز ارز TRX

یکی از مهم‌ترین مسائل در حوزه ارزهای دیجیتال، نگهداری این ارزها است. برای ذخیره و حفظ ارزهای مجازی، باید از کیف پول (Wallet) استفاده کرد. انواع مختلفی از کیف پول های ارز دیجیتال وجود دارد که آن‌ها می‌توان به چند شکل دسته بندی نمود. والت‌ های سخت افزاری بیشترین امنیت را در نگهداری رمز ارزها ارائه می‌دهند. اگر مبلغ سرمایه‌گذاری شما در ارزهای دیجیتال زیاد است، توصیه ما به شما استفاده از کیف پول های سخت افزاری است. در سمت دیگر، والت‌های نرم افزاری دارای سهولت بهتری برای استفاده روزمره هستند. این کیف پول ها را می‌توان روی انواع سیستم‌عامل‌ها مانند ویندوز، اندروید و iOS نصب کرد.

کیف پول سخت افزاری ترون

کیف پول سخت افزاری رمز ارز TRX

همانطور که گفته شد، کیف پول سخت افزاری بهترین گزینه برای نگهداری مقادیر بالای ارزهای دیجیتال است. والت های سخت افزاری متفاوتی از ارز دیجیتال ترون پشتیبانی می‌کنند. یکی از معروف‌ترین این والت‌ها، لجر نانو اس (Ledger Nano S) است. این والت‌ها همانند فلش بوده و برای استفاده باید آن‌ها را به کامپیوتر متصل کرد. قیمت کیف پول های سخت افزاری بین 50 تا 100 دلار است.

بیشتر بخوانید: آموزش تصویری نصب و استفاده از کیف پول لجر نانو اس (Ledger Nano S)

کیف پول نرم افزاری رمز ارز TRX

انواع مختلفی از والت های نرم افزاری برای نگهداری ارز دیجیتال ترون وجود دارد. برخی از این کیف پول‌ ها به صورت چندگانه هستند و از آن‌ها می‌توان برای نگهداری چندین نوع رمز ارز استفاده کرد. کوینومی (Coinomi) و تراست والت (Trust Wallet) از کیف پول‌ های معتبر چند ارزی هستند که از ارز دیجیتال Tron نیز پشتیبانی می‌کنند.

بیشتر بخوانید: کیف پول کوینومی چیست؟ معرفی کامل والت Coinomi

بیشتر بخوانید: تراست والت چیست؟ آموزش کامل ساخت کیف پول Trust Wallet

ترون والت (Tron Wallet) کیف پول نرم افزاری مختص ارز دیجیتال ترون و توکن‌های مبتنی بر بستر بلاک چین Tron است. استفاده از این کیف پول، مزایای بیشتری نسبت به والت های چند ارزی به همراه خواهد داشت. به عنوان مثال، امکان استیکینگ در برخی از کیف پول های چندگانه وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: ترون والت – Tron Wallet ؛ آموزش بهترین کیف پول ارز دیجیتال TRX

جمع بندی

ارز دیجیتال ترون یکی از محبوب ترین رمز ارزها در میان کاربران ایرانی است. این ارز مجازی به دلیل برخورداری از ویژگی‌هایی نظیر تراکنش‌های سریع و ارزان و همچنین سهولت در توسعه قراردادهای هوشمند، پتانسیل بالایی برای رشد در آینده خواهد داشت. البته باید به یاد داشته باشید که ارز مجازی Tron، رقیب سرسختی به نام اتریوم دارد. در طی سالیان اخیر، رقبای زیادی برای اتریوم به پا خواسته‌اند، اما هیچ کدام موفق به نزدیک شدن به این شبکه بلاک چینی نشدند.



ثبت نظر
نظرات کاربران (1 نظر)
محمد زمانی

سلام.عالی بود اطلاعات ساده جامع ومفیدی برای من بود چون میخام این ارز تو سبد خودم برای سرمایه گذاری بلند مدت داشته باشم.ممنون از شما

0 پاسخ دهید
10:33:52 1400/02/15